Yozgat İl Müftüsü Ali Gülden , 2024 yılı fitre miktarının 130 TL olarak belirlendiğini hatırlattı. Müftü Gülden, “Fitre Ramazan’da Müslüman ve zengin sayılan kişilerin ihtiyaç sahibi olanlara Ramazan ayını bitirip bayram gününe ulaşmanın karşılığında verilmesi vacip olan bir sadakadır. Ölçü olarak burada diyanet işleri başkanlığı Türkiye’de birlik ve beraberliği sağlama açısından din işleri yük sek kurulu fitre miktarını kendisi belirliyor. Bu yıl fitre miktarı 130 TL olarak belirlendi. Bu fitre miktarını nisap miktarı malı olan kardeşlerimiz zekâtın sarf edildiği yerlere fitrelerini vermektedirler. Kendisi zekâtla vermekle hükümlü olan kimseler başkasının fitresini alamazlar. Buna kesinlikle dik kat etmek lazım. Fitrede önemli olan hususlardan bir tanesi de usul ve furu dediğimiz kişinin kendi babasına, dedesine yahutsa annesine, anneannesine fitresini vermeyeceği gibi çocuklarına ve çocuklarının çocuklarına da hiç kimse kendi fitresini veremez. Fitreyi verirken, zekâtı kimlere veriyorsak fitreyi de o kişilere vermemiz gerekmektedir. Bir kimse zengin olan kimselere fitre veremez” dedi. 
FİTRE KİME VERİLİR? 
Fitrenin kimlere verilip verilmemesi hakkında bilgi veren Müftü Gülden, “Dinen zengin Müslümanlar fitrelerini ermek süratiyle hem kendi borçlarını ödemiş olurlar hem de fakirlerin bayrama sevinçle girmelerine vesile olmuş olurlar. Fitreyi kesinlikle ihmal etmemek lazımdır. Fitreler hem zekâtın kabulüne hem de kabir azabından kurtulmaya ve sile olan güzel ibadetlerdendir. Fakir olan kimselerin kendi adlarına fitre vermemeleri gerekmemektedir. Ancak bunların adına da bü yükleri fitre verirlerse, örneğin, babası ölmüş birinin fitresini dedesi verirse de bu fitrede kabul görür” diye konuştu. 
FİTRE NASIL VERİLİR?
 Fitre verilirken dikkat edilmesi gereken şartları aktaran Müftü Gülden, “Fitrelerde dik kat edilmesi gereken en önem li hususlardan bir tanesi, fitreyi verirken fitre veren kişinin bu fitresini, fitre verme niyetini kalbinde yapmış olmasıdır. Fitresini verirken, bu benim fitremdir. Bunu aldın kabul et tin mi? gibi sözlerle karşıdaki kişiyi rencide etmek doğru değildir. Buna ihtiyaçta yoktur. Ancak geçmişte böyle bir yanlış uygulama vardı. Fitreyi ve ren; bu benim fitremdir, aldın kabul ettin mi? gibi sözlerle fitreyi verirken mutlaka bunu bildiriyordu. Diliyle bunu söylemeye ihtiyaç yoktur. Kalben niyet etmesi yeterlidir” şeklinde konuştu. haber merkezi
 

Editör: Hakimiyet Gazetesi