2020’de yapılan uygulamalarda yine ülke ve bölge ortalamasının üzerinde sonuçlara ulaşan şirket, bu yıl daha fazla noktada farklı bitkiler için model üretim alanları oluşturmayı hedefliyor.
GÜBRETAŞ’tan tarıma katkı

Bilinçli tarım faaliyetleriyle Türkiye’deki tarımsal eğitimin yaygınlaşmasına önemli katkılar sağlayan GÜBRETAŞ, ‘Model Üretim Alanları’ projesiyle de üreticiler için verim artışı örnekleri ortaya koymaya devam ediyor.
2020’de yapılan uygulamalarda yine ülke ve bölge ortalamasının üzerinde sonuçlara ulaşan şirket, bu yıl daha fazla noktada farklı bitkiler için model üretim alanları oluşturmayı hedefliyor.
GÜBRETAŞ’ın Türkiye genelinde tarımsal verimliliği artırmak amacıyla özellikle son 15 yılda yoğun şekilde yürüttüğü bilinçli tarımı yaygınlaştırma faaliyetlerinde, üreticilere toprak analizi, bilinçli bitki besleme, bilinçli tarım teknikleri gibi konularda eğitimler ve tarımsal danışmanlık hizmetleri verilmeye devam ediliyor.
Salgın döneminde çiftçilerin ihtiyaç duyduğu her türlü kimyevi gübreyi kesintisiz şekilde temin ettiği belirtilen şirketin, bir yandan da model üretim alanı gibi uygulamalarıyla çiftçilerin yanında olmayı sürdürdüğü açıklandı.
Genel Müdür İbrahim Yumaklı,
GÜBRETAŞ’ın ülke tarımının gelişimi için sosyal fayda sorumluluğuyla da hareket eden bir şirket olduğunu vurguladı. Yumaklı, “Sadece yenilikçi ürünler geliştirip bunları üreticilere ulaştırmakla yetinmiyoruz. Aynı zamanda farklı illerde önder üreticilerle yaptığımız işbirlikleriyle bilinçli tarım örnekleri ortaya koyarak, yüksek verime ulaşmanın nasıl mümkün olabileceğini de gösteriyoruz” dedi.
Önceki yıllarda olduğu gibi 2020’de gerçekleştirilen model üretim alanı uygulamalarında da Türkiye ve bölge verim ortalamasının üzerinde alınan sonuçları bazı örnekler vererek hatırlatan Yumaklı, “Bölgedeki önder üretici verim ortalamalarıyla kıyaslandığında bu yıl Siirt’teki Siirt fıstığında yüzde 49, Balıkesir’deki silajlık mısırda yüzde 52, Düzce’deki fındık hasadında yüzde 60, Yozgat’taki şekerpancarı uygulamasında yüzde 66 ve Mersin’deki zeytin model alanında ise yüzde 117 daha yüksek verimler elde ettik. Türkiye verim ortalamalarıyla kıyaslandığında bu oranların da üzerine çıkılıyor.
Ürüne, bölgeye ve seçilen arazinin toprak değerlerine göre farklı oranlara ulaşılsa da genel manada diğer faktörlerin de uygunluğu halinde bilinçli yöntemlerle tarımsal üretim yapıldığında, bir araziden en az ortalama yüzde 25-30 verim artışı sağlanabildiğini ve bu oranların bazen birkaç katına kadar çıktığını her yıl farklı noktalarda somut örneklerle ortaya koymaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Yorumlar