Devlete ait olan borçların yapılandırılması ve ilk taksit ödemeleri için başvuru süresinde sona geliniyor.
Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı'na göre, devlete olan borçların yapılandırma başvuru tarihi 30 Haziran’da sona erecek. Yapılandırılan borçların ilk taksit ödeme süresi ise 30 Temmuz tarihine yapılacak.
Borçların yapılandırılması yasası 13 Mart tarihinde yürürlüğe girmiş, devlete olan birçok başlıktaki borçlarda yapılandırmaya gidilmişti.
Vergiler, trafik cezaları, ehliyet affı ve belediyelere olan tüm borçlar için yapılandırma fırsatı sunulmuştu. 31 Mayıs’ta sona eren başvuru tarihi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından  1 ay uzatılmıştı. 
Tüm vergi, prim, trafik, askerlik, nüfus, köprü, otoyol kaçak geçiş cezaları ve daha önce hiç yapılandırma düzenlemesinde yer almayan adli para cezaları, idari para cezaları, öğrenim kredisi borçları, destekleme primi borçları da yapılandırma kapsamında yer alıyor. Belediyelerin emlak vergisi, su borçları da dahil olmak üzere tüm alacakları, oda ve borsaların, birliklerin aidat borçları da yapılandırılabiliyor.
Kanun kapsamında yapılandırılan borçlar peşin veya taksitler halinde ödenebiliyor. 
Peşin ödeme halinde, yapılandırılan borcun gecikme faizi ve cezasının yüzde 90'ına kadar olan kısmı silinebiliyor.
Yapılandırmanın devam edebilmesi için, ilk iki taksitinin tam ve süresinde ödenmesi şarttır. Ayrıca, taksitlerden bir takvim yılında en fazla iki tanesinin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi hali Kanun’un ihlal nedeni sayılmayacak.. Bu durumda, diğer taksitler ilgili dönemlerinde ödenebilecek.
Süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarları ise en geç son taksiti (peşin ödeme seçeneğinin tercih edilmesi halinde ilk taksiti) izleyen ay sonuna kadar ödenecek ve ödemede gecikilen süre için gecikme zammı oranında hesaplanacak geç ödeme zammı ile birlikte tahsil edilecek.
               SEVİLAY KAYAASLAN

Editör: Hakimiyet Gazetesi