Coğrafi yapısı ve bitki çeşitliliği dolayısıyla bal üreticilerinin gözdesi Yozgat'ta 400 yerli arıcı 27 bin 851 arılı kovandan 434 bin ton bal üretimi gerçekleştiriyor.
Yozgat’ta arıcılığın geliştirilmesi ve üreticilerin artırılması amacıyla toplantı düzenlendi.
Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Ordu arıcılık Araştırma Enstitüsü işbirliğiyle gerçekleştirilen toplantıda, arıcılık faaliyetleri masaya yatırıldı. İl Tarım ve Orman Müdürü Tanju Özkaya, Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden Yozgat’ta son yıllarda arıcılıkla uğraşanların sayısının artmaya başladığını söyledi.
Yozgat’ın Bozok yaylasının farklı bitki örtüsü ile tercih edildiğini hatırlatan İl Müdürü Özkaya, 27 bin 851 arılı kovandan 434 bin ton bal üretiminin yapıldığını aktardı.
Yozgat’ın coğrafi konumu ve iklimi bakımından arıcılığa elverişli bir bölge olduğuna dikkat çeken İl Müdürü Özkaya, arıcılığın geliştirilmesi ve daha kaliteli bal elde edilmesi amacıyla başlatılan çalışmaların devam ettiğini vurguladı.
İl Müdürü Özkaya, “Yozgat, gerek bitkisel üretimde gerek hayvansal üretimde büyük bir potansiyele sahip. İl ve ilçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimizle beraber bu potansiyelin değerlendirilmesi konusunda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Arıcılığın Yozgat’ta katma değer oluşturacağına inanıyoruz” dedi.
Arıcılığın geliştirilmesi için çalışmalar yapacaklarına değinen İl Müdürü Özkaya, Yozgat Arı Yetiştiriciler Birliği ile işbirliği içerinde olacaklarına dikkat çekti.
Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsünün çalışmalara rehberlik edeceğinin altını çizen İl Müdürü Özkaya, “Yozgat bitki florası olarak arıcılığa uygun bir yer. Gezginci arıcılar Yozgat’a bu yüzden tercih ediyor. Yozgat’ta ortalama kovan başına bal üretimi 12-16 kg arasında değişmektedir. İl Müdürlüğü olarak arıcılıkta yeni bir döneme giriyoruz. bunun da ilk temelleri ve yol haritası çalışmalarımızda ortaya çıkacak. Üreticilerimizle, birliğimizle uzmanlarımızla gelecek planlaması yapılacak. Müdürlük olarak hedefimiz arıcılığın Yozgat’ta var olduğunu göstermek. Gerek üretici sayımızı artırmak gerekse kovan sayımızı artırmak dolayısıyla bal üretiminde önemli iller arasına girmek olacak” dedi.
SEVİLAY KAYAASLAN

Editör: Haber Merkezi