Yozgat Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Çiğdem Kader, Maymun Çiçeği Virüsünün viral bir zoonotik bir hastalık olduğuna dikkat çekerek, virüsün hayvanlardan insanlara enfekte olmuş hayvanın kanı yoluyla, vücut sıvısıyla, deri-mukoza lezyonlarıyla doğrudan temasla (yemek, ısırılmak vb.) geçtiğini söyledi.
VİRÜS YAYILIYOR
Maymun çiçeği virüsü, Afrika kökenli bir hastalık olarak yeniden salgın endişesi yaratıyor. Uzmanlar, özellikle risk gruplarına yönelik önemli uyarılarda bulunuyor. Virüs genelde yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte suçiçeğine benzer belirtilere yol açıyor.
Yozgat Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Çiğdem Kader, Afrika’da görülen ve dünyaya yayılma riski olan Maymun Çiçeği Virüsü (Mpox) hakkında uyarılarda bulundu. 
İNSANDAN İNSANA DA 
GEÇİYOR
Prof. Dr. Kader, maymun çiçeği (mpox) virüsünün dünya genelinde yayılmaya devam ettiğini, virüsün hem insanlardan hem hayvanlardan bulaşabildiği konusunda uyarıda bulundu.
Batı ve Orta Afrika bölgesinde görülen ve bu bölge üzerinden dünyaya yayılım gösteren, Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) ise 'küresel acil durum' ilan etmesine neden olan maymun çiçeği virüsüne yönelik uyarılarda bulunan Prof. Dr. Kader, hastalığının belirtileri, tedavi yöntemleri ve önlemler konusunda bilgiler verdi.
Maymun Çiçeği Virüsünün viral bir zoonotik bir hastalık olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Kader, virüsün hayvanlardan insanlara enfekte olmuş hayvanın kanı yoluyla, vücut sıvısıyla, deri-mukoza lezyonlarıyla doğrudan temasla (yemek, ısırılmak vb.) geçtiğini belirtti. 
KULUÇKA SÜRESİ
Hastalığın dokunma, öpüşme, kirlenmiş çarşaflar, giysiler veya iğneler gibi malzemelerle, yüz yüze (konuşma veya nefes alma) ile uzun süreli yakın temastan kaynaklanan solunum damlacıkları ile yayıldığının altını çizen Prof. Dr. Kader, virüsün hayvandan insana ya da insandan insana olmak üzere iki şekilde bulaşabileceğini söyledi.
Prof. Dr. Kader hastalığın belirtileri ve korunma yöntemleri hakkında açıklamasında şu hususlara dikkat çekti: “Maymun çiçeği virüsünün belirtileri çiçek hastalığıyla benzerlik gösterse de çiçek hastalığına nazaran daha hafif seyretmektedir. Maymun çiçeği hastalığının kuluçka süresi 5-21 gün arasında değişmektedir. Hastalık ateş, yorgunluk, baş ağrısı, lenf düğümlerinin şişmesi, sırt-kas ağrıları ve halsizlik belirtileriyle kendini göstermektedir. Ciltte döküntü ateşin çıkmasından sonraki 1-3 gün içerisinde büyük oranda yüz, kol ve el bölgesinde başlamaktadır. Virüsün bulgu be semptomları arasında döküntü, ateş, kaşıntılı lezyon, lenfadenopati, üşüme veya terleme, halsizlik, baş ağrısı, oral ülser, genital ülser, konjonktivit, kusma ışığa hassasiyet, boğaz ağrısı, miyalji ve  öksürük bulunmaktadır. Maymun çiçeği virüsüne temas yoğunluğu, bireyin altta yatan farklı hastalıklarının olması hastalığın daha ağır geçmesine neden olabilmektedir.”
KİŞİSEL HİJYEN
Prof. Dr. Kader, özellikle 0-5 yaş arası çocuklar, yaşlılar, hamileler ve bağışıklık sistemi zayıf bireylerin bu hastalığa karşı daha dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.
Maymun çiçeği virüsünden korunma yolları hakkında da bilgiler veren Prof. Dr. Kader aşağıdaki önerilerde bulundu:
Virüs barındırabilecek hayvanlarla temastan kaçınılmalı. Etler iyi derecede pişirilmeden tüketilmemeli. Enfekte olan ya da risk taşıyanların kişisel eşyaları kullanılmamalı. Maymun çiçeği hastalığına yakalanan kişiyle yakın temastan kaçınılmalı. Enfekte insan/hayvan ile temas sonrası mutlaka el hijyeni sağlanmalı. Hasta bakımlarında kişisel koruyucu ekipmanlar kullanılmalı.”             ÇETİN MERMERTAŞ

Editör: Hakimiyet Gazetesi