Yozgat Bozok Üniversitesi öğretim görevlisi akademisyenden 1002-a TÜBİTAK proje başarısı elde etti.
Yürütücülüğünü YÖK 100/2000 doktora burs programı bursiyeri doktora öğrencisi İbrahim Aslan’ın yaptığı, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yüksel Taşdemir’in danışman olarak yer aldığı "Endüstriyel Kenevir Sapının Pirolizinden Elde Edilen Biyoçar Katkısının Bitümlü Bağlayıcı ve Bitümlü Karışımların Performansına Etkisi" başlıklı proje “1002-A Hızlı Destek Modülü" kapsamında TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulundu.
Projede, Avrupa ülkeleri arasında Türkiye'nin bitümlü karışım üretim miktarının yüksek, modifiye bitümlü karışım miktarının çok düşük olmasından dolayı Türkiye’de asfalt yolların bakım onarımına önemli bir harcama yapıldığı, dolayısıyla bitümlü karışımların modifiye edilmesinin önemli olduğu vurgulanıyor.
Bu bağlamda projede lifleri çıkarılmış endüstriyel kenevir saplarının pirolizi ile elde edilen biyoçarın, bitümlü bağlayıcıların düşük sıcaklık ve yorulma performansı ile bitümlü karışımların yorulma ve tekerlek izi performansı üzerindeki etkilerinin incelenmesi planlanıyor.

Editör: Haber Merkezi