Yozgat İl Sağlık Müdürü Dr. Fatih Şahin, dünya genelinde 12 Kasım Zatürre Haftası dolayısıyla bir açıklama yaparak zatürre hakkında bilgi verdi. Dr. Şahin, zatürrenin tıbbi adının pnömoni olduğunu belirtti ve hastalığın çeşitli mikroorganizmalar nedeniyle oluşabileceğini ifade etti. Zatürrenin özellikle risk grupları için ciddi bir tehdit oluşturduğunu vurgulayan Şahin, çocuklar, 65 yaş üstü yaşlılar, kronik hastalığı olanlar, sigara kullananlar ve bağışıklık sistemini baskılayan bir hastalığı veya ilaç kullanımı olan kişilerin daha sık zatürre geçirdiğini ifade etti.
Dr. Şahin, toplum kökenli zatürrenin dünya genelinde hastane başvurularının, tedavi giderlerinin, iş-okul günü kayıplarının ve ölümlerin önemli bir kısmından sorumlu olduğunu belirtti. Zatürreden korunmak için alınabilecek önlemler arasında altta yatan kronik hastalıkların kontrol altına alınması, dengeli beslenme, hijyenik önlemler, sigara ve alkol alışkanlıklarının kontrolü, pnömokok ve yıllık influenza (grip) aşılarının uygulanması gibi önlemlerin alınması gerektiğini ifade etti.
Dr. Şahin “En sık zatürreye neden olan mikrop “pnömokok” olarak bilinen bakterilerdir. Pnömokoklara karşı yapılan pnömokok aşısı (zatürre aşısı) aşağıdaki durumlarda önerilmektedir:
65 yaş ve üzeri kişiler  KOAH ve bronşektazi hastaları ile akciğeri cerrahi olarak tamamen ya da kısmen çıkarılmış hastalar  Kalp ve damar, böbrek, karaciğer ve şeker hastalığı gibi kronik hastalığı bulunanlar .
 Kronik alkolizm tanısı bulunan kişiler  Dalakta fonksiyon bozukluğu bulunanlar veya dalağı alınmış olanlar   Bağışıklık yetmezliği bulunanlar ve bağışıklık sistemini baskılayan tedavi alanlar  Beyin omurilik sıvısı kaçağı olanlar Pnömokok hastalığı veya komplikasyon riskinin artmış olduğu şartlarda yaşayanlar Pnömokok aşısı, koldan kas içine yapılmakta olup, oldukça güvenilirdir; ciddi yan etkilere pek rastlanmamaktadır. Yaşam boyu bir veya iki kez yapılması çoğu kez yeterli olmaktadır. Öte yandan, grip (influenza) hastalığı da zatürreye zemin hazırlaması açısından risk oluşturabilmektedir. Her yıl en fazla gribe neden olan mikropların belirlenmesi ile her yıl için yeni aşısı hazırlanmaktadır. Dolayısıyla, grip aşısının her yıl tekrarlanması gereklidir. Grip aşısı her yıl Eylül, Ekim, Kasım aylarında yapılabilmektedir.
Grip aşısı yapılması önerilen kişiler aşağıda belirtilmiştir: Grip aşısı da koldan kas içine yapılır, yalnız ağır yumurta alerjisi olanlara yapılması sakıncalı olabilmektedir. Aşının yapıldığı yerde ağrı, hassasiyet gibi kısa süreli basit yan etkiler beklenebilir. 65 yaş ve üzeri kişiler  KOAH, bronşektazi, bronş astımı gibi kronik akciğer hastalıkları ile kalp ve damar hastalığı tanılı kişiler.
 Şeker hastalığı, böbrek fonksiyon bozukluğu, çeşitli hemoglobinopatileri olan ve bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler.
Yüksek riskli hastalarla karşılaşma olasılığı olan sağlık çalışanları Grip yönünden riskli kişiler ile birlikte yaşayanlar (Özellikle 6 aydan küçük bebek ile yakın ve sürekli teması olanlar)  Güvenlik görevlileri, itfaiyeciler gibi toplum hizmeti veren kişiler” şeklinde konuştu HABER MERKEZİ 
 

Editör: Hakimiyet Gazetesi