Neden Ceviz Tüketmeliyiz?

Abone Ol

Anavatanı Anadolu olarak gösterilen ceviz; sert kabuklu kuruyemişler ve yağlı tohumlar olarak iki kategoride değerlendirilebilmektedir. Kuru meyvelerden olan ceviz, besin bileşeni olarak oldukça değerlidir. Ceviz içeriğinde; %65 ila 70 arasında doymamış yağ asitleri içermekle beraber, %14 ila 16 arasında protein, vitamin ve mineral içermektedir (Güvenç & Kazankaya, 2019). Cevizin yapılan araştırmalar doğrultusunda vitamin E, folat ve antioksidant maddeler ile B-siterol ve a-tokoferol düzeyleri açısından da günlük beslenmede tüketilmesi gereken bir besin olduğu, yağlı tohumlar içerisinde ise en yüksek oranda omega 3 yağ asidi değerine sahip bir kuruyemiş olduğu bilinmektedir (Yıldız & Sümbül, 2019; Ayaz, Baydur Şahin, & Şahin, 2015). 
Çalışmalar doğrultusunda ceviz tüketimi, yüksek oranda çoklu doymamış yağ asidi içermesi sebebi ile toplam plazma ve LDL kolesterolünü düşürme etkisi ile kalp/damar hastalıklarına engel olduğu, HDL kolesterolün yükselmesine destek olarak, total kolesterol değerleri ile beraber karaciğer yağlanmasında da olumlu etkilerinin olduğu görülmektedir (Aktaşve ark., 2009; Öztürk & Ova, 2017). 

Aynı zamanda ceviz içerisinde bulundurduğu vitamin ve mineraller ile beyin fonksiyonlarına olumlu yönde etkileyerek, çocuklarda da büyüme ve gelişme açısından etkin bir besin kaynağıdır (Yiğit & Ay, 2016). 
Ceviz içi ise bileşiminde yağda çözünen vitaminlerden olan vitamin E ve vitamin A içerirken, suda çözünen vitaminlerden vitamin B-1-2 ve C, pantotenik asit, folik asit ve niasin içermektedir. Minerallerden ise; çinko, bakır, demir, fosfor ve magnezyum açısından zengindir (Akçay & Öngün Yılmaz, 2019; Şahin, 2005). 
Ayrıca, cevizde oldukça yüksek miktarda bulunan ve temel amino asitlerden olan L-arjinin; hipertansiyonda oldukça özel bir öneme sahiptir. 
İnsan vücudunda nitrik oksite dönüşen L-arjinin, kan damarlarının iç duvarlarına etki ederek yumuşatmakta ve damarlar tıkanıklığını önleyerek rahatlamasını sağlamaktadır (Yiğit & Ay, 2016). 
Sonuç olarak yetişkin bireylerde diyete eklenen ortalama bir avuç (40g) cevizin, sağlığa olan olumlu etkileri araştırmalar doğrultusunda ortaya konmuştur. 
Elimizdeki ulaşılabilir doğal besin kaynaklarının kıymetinin bilinmesi dileği ile... 
        Mutlu kalın. 
Sağlıklı kalın.