Kültür ve Sanat

Patatesi Kızartmak İlk Kimin Aklına Geldi? Nasıl Ortaya Çıktığına Çok Şaşıracaksınız

Yediden yetmişe herkesin severek yediği patates kızartması sofların vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor. Peki topraktan çıkan bu ürünü kızartarak yemek ilk kimin aklına geldi? Patates kızartması bugünkü haline nasıl geldi? İşte merak edilenler...

Abone Ol

Sofraların vazgeçilmez lezzeti, her yaştan insanın severek tükettiği patates kızartması, dünyanın her yerinde çok seviliyor.Patatesin birçok farklı şekilde yemeği yapılıyor ama kızartmasının yeri bir başka. Peki patatesi kızartma fikri ilk kimden çıktı? Patates kızartması hangi ülkeden dünyaya yayıldı? İşte tüm merak edilenler...

PATATES KIZARTMASI NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Patates kızartmasının nasıl ortaya çıktığı ile ilgili resmi bir bilgi bulunmamasına rağmen bazı tarihçiler bu lezzetin 18. yüzyılda Paris'te ortaya çıktığını söylüyor. O dönemde 'pommes Pont-Neuf' olarak adlandırılan patates kızartması, Pont Neuf Köprüsü üzerinde yoldan geçenlere satılıyordu. 1775'te ise ilk kez bir fransız yemek kitabında patates kızartmasının tarifine yer verildi. Bu yüzden Fransızlar patates kızartmasını ilk keşfeden toplum olduklarını iddia ediyor.

BELÇİKA UNESCO'YA BAŞVURDU

Belçikalılar Fransızların patates kızartmasını ilk keşfeden toplum oldukları fikrine katılmıyor. Belçikalılara göre patates kızartması 1680'li yıllarda Namur şehrinde, Meuse nehri kıyısında doğdu. Efsaneye göre, nehir donunca balık bulamayan halk, aç kalmamak için patatesleri balık şeklinde kesip kızarttı. İşte o gün, dünyanın en çok sevilen yiyeceklerinden biri doğmuş oldu. Bugün Belçika, patates kızartmasını UNESCO kültürel mirası ilan ettirmek için bile başvuruda bulundu.

PATATES KIZARTMASI BEYAZ SARAY'A DA ULAŞTI

Patatesin Avrupa'da yayılmasında ise Antoine-Augustin Parmentier'in büyük payının olduğu düşünülüyor. Fransız bilim insanı Parmentier, o dönem patatesin faydalarını tanıtmak için özel yemekler düzenledi. Hatta bu davetlerden birine ABD'nin eski başkanı Thomas Jefferson da katıldı. Jefferson, bu tarifleri Amerika'ya taşıdı ve Beyaz Saray'da kızartılmış patatesleri servis ettirdi.

EVRENSEL MUTLULUK KAYNAĞI

Patates kızartması her ne kadar Amerika Birleşik Devletleri'nde popülerleşse de kökeninin Avrupa'ya dayandığı biliniyor. Fransa'ya mı yoksa Belçika'ya mı ait olduğuna dair henüz resmi bir belge bulunmazken, iki ülke de bu lezzeti ülkelerinin gururu olarak nitelendiriyor. Tüm dünyada severek tüketilen patates kızartması nerede doğmuş olursa olsun, sofralarda evrensel mutluluk kaynağı olmayı sürdürüyor.