Kanunun 4. maddesiyle yapılan düzenlemeye göre tescilli aracını plakasız kullanan sürücülere 46 bin TL idari para cezası uygulanacak; sürücü belgeleri 30 gün süreyle geri alınacak ve araç 30 gün trafikten menedilecek. Aynı ihlali bir yıl içinde ikinci kez yapanlar için ceza 140 bin TL'ye çıkarken ehliyet geri alma süresi 60 güne uzayacak.
Sahte Plakada Ceza İki Katına Çıkıyor
Başka bir araca ait, sahte veya tescil kaydı bulunmayan plaka takanlara 140 bin TL ceza uygulanacak; sürücü belgesi 30 gün geri alınacak ve araç 30 gün trafikten menedilecek. Bir yıl içinde aynı ihlalin tekrarı halinde ceza 280 bin TL'ye yükseleceK, ehliyet geri alma süresi ise 60 güne çıkıyor.
Kanunda ayrıca bu kişilerin Türk Ceza Kanunu'nun 204. maddesi kapsamında da cezalandırılacağı hüküm altına alındı.
Plakayı Okunamaz Hale Getirene En Ağır Ceza
Tescil plakasının farklı okunmasına ya da okunamamasına bilerek neden olacak biçimde plakasında değişiklik yapan sürücülere 140 bin TL idari para cezası verilecek ve araç 30 gün trafikten menedilecek. Bir yıl içinde bu ihlalin iki veya daha fazla kez tekrarlanması halinde her seferinde 280 bin TL ceza uygulanacak, araç ise 60 gün men edilecek.
Kanun, yayımlandığı 27 Şubat 2026 tarihinde yürürlüğe girdi.