Yozgat Haberleri

Sezonun ilk ürününü hasat edildi! Kilosu bin 500 liradan satılacak

Yozgat'ta havaların ısınmasıyla birlikte arıcıların zorlu mesaisi başlarken, yüzleri güldüren haber bahar yağışlarından geldi. Geçen yılki kuraklığın ve eşek arısı istilalarının ardından bu sezon kovan başına 15 kilo verim bekleniyor. Kaliteli balın kilogram fiyatının ise bin 500 liraya kadar çıkması öngörülüyor.

Abone Ol

Tarım ve hayvancılığın kalbinin attığı İç Anadolu'da, kışın ardından gelen bereketli yağmurlar üreticiye rahat bir nefes aldırdı. Yozgat merkeze bağlı Bişek köyünde dede mesleğini sürdüren arıcılar, çiçeklenmenin artmasıyla kovanların başına büyük bir umutla geçti. Kurak geçen bir önceki sezonun yaralarını sarmaya hazırlanan üreticiler, bölgedeki doğal floranın zenginliğine güveniyor.

EŞEK ARISI İSTİLASI BİTTİ

Bal üreticisi Çelebi Çağlar, bu yılki tablonun geçen yıla kıyasla çok daha verimli olduğunu dile getirdi.

Bir önceki sezon yaşanan kuraklık nedeniyle doğada meyve kalmadığını ve bunun büyük bir krize yol açtığını hatırlatan Çağlar, şu ifadeleri kullandı:

"Geçen sene kuraklık vardı. Kuraklıktan dolayı, meyveler olmadı. Bildiğiniz gibi Türkiye genelinde meyve olmayınca, yabani arılar dediğimiz sarı, halk dilinde de bizim buralarda özellikle eşek arısı dediğimiz arılar, kovan arılarımıza, beslenmek amacıyla hücum ettiği için birçok arıcıların, arısına zayiat verdirdi. Çok şükür bizim bir sıkıntımız olmadı."

SEZON 20 GÜN GECİKTİ

Çağlar, ailesinin yıllardır bu işle uğraştığını aktarırken, "Burası baba ocağımız. Dededen babaya, babadan bize kalan bu işi sürdürmeye çalışıyoruz. İnşallah bizden sonraki nesiller de devam ettirecek" diye konuştu.

Bereketli yağışların sezon başlangıcını 15-20 gün kadar ötelediğini kaydeden Çağlar, bölge coğrafyasının lezzete doğrudan etki ettiğine dikkat çekti.

Üretici, sözlerine şöyle devam etti:

"Bizim burada düz arazi az, dağlık alan çok. Yayılım geniş olduğu için aroması güzel, kaliteli bal elde ediliyor"

"BUNUN ÇOK ÜSTÜ KATKILI OLABİLİR"

Şu an itibarıyla 100’ün üzerinde kovanla çalıştıklarını belirten Çağlar, yaklaşan oğul sezonuyla beraber kapasiteyi 120-130 kovana çıkarmayı hedeflediklerini vurguladı.

Üretim hedeflerinden bahsederken tüketicilere de kritik bir uyarıda bulunan Çağlar, şu bilgileri paylaştı:

"İyi bir balda zaten kovan başına 5 ila 15 kilo alınır. Bunun çok üstü katkılı olabilir. Tüketicilerin bu konuda dikkatli olması gerekiyor"

KİLOSU BİN 500 LİRAYI BULACAK

Geride kalan yılda nitelikli balın kilogramının 500 ila bin 500 lira arasından alıcı bulduğu bilgisini veren Çağlar, piyasa beklentilerine de değindi.

Deneyimli üretici, bu sezon raflara çıkacak ürünlerin fiyatının bin ila bin 500 lira bandında şekillenmesini beklediklerini sözlerine ekledi.