Yozgat’ta baharat ve yöresel ürünler sektörünün önde gelen isimlerinden Yenice Baharat Dükkanı Sahibi Mustafa Yenice, tezgahlarda ‘Sarı Bursa’ adıyla satılan bulgurların çoğunun gerçek yerli ata tohumu ürünü olmadığını belirterek tüketicileri dikkatli olmaya çağırdı.
Mustafa Yenice, yaptığı açıklamada, vatandaşların büyük bir lezzet farkı oluşturduğu için özellikle aradığı Sarı Bursa buğdayından yapılan bulgurun, piyasada taklitlerinin bulunduğunu ifade etti.
“Tezgahlardaki Sarı Bursa Bulguru Gerçek Değil”
Mustafa Yenice, ‘ata tohumu’ olarak bilinen ve özel tadıyla öne çıkan Yerli Sarı Bursa buğdayından üretilen bulgurun, Yozgat'ta sadece Çekerek ilçesinde bir çiftçi tarafından çok kısıtlı miktarda üretildiğini söyledi.
Yenice, “Çekerek’teki vatandaşın Sarı Bursa buğdayından yapılan bulgurun çiniğini geçen yıl 600 liradan sattığını biliyoruz. Ancak buradaki esnafın ‘Sarı Bursa bulguru’ adıyla sattığı bulgurun çiniğini 30 liradan satması, gerçek olmadığını gösteriyor” diye konuştu.
Bazı toptancıların ithal bulgurları veya standart bulgurları ‘Sarı Bursa bulguru’ adı altında sattığını ifade eden Yenice, bazı esnafın da bu durumu bilerek veya bilmeyerek tüketiciye aynı isimle ulaştırdığını belirtti.
“Güvendiğiniz Esnaftan Alışveriş Yapın”
Gerçek Sarı Bursa buğdayından yapılan bulgurun neden değerli olduğunu da açıklayan Yenice, “Sarı Bursa buğdayından yapılan bulgurun su ve yağ çekme oranları diğer bulgurlardan tamamen farklıdır. Bu özel yapısı sayesinde, Sarı Bursa buğdayından yapılan bulgurla pişirilen pilavın ayrı bir tat ve lezzeti oluşmaktadır. Bu nedenle vatandaşlarımız gerçek lezzeti arıyor. Ancak piyasada Sarı Bursa bulguru diye satılan bulgurlar kaliteli olmadığı için çok çabuk koku yapıyor, pilav yapıldığında da çok çabuk ekşiyor. Aldıktan sonra pişman olup kuş yemi olarak kullandığını söyleyen müşterilerimiz bile oldu” ifadelerini kullandı.
Yenice, vatandaşların kışlık hazırlığı yaparken güvendikleri esnaftan alışveriş yapmalarını ve bulgurun nereden geldiğini sorgulamalarını da tavsiye etti.