Yozgat'ta faaliyet gösteren un satıcıları, son dönemde satışlarda belirgin bir düşüş yaşandığını belirtti. Hem unun artan fiyatları hem de vatandaşların geleneksel yufka ekmek yapımından uzaklaşması, sektörü olumsuz etkiliyor.
“Eskisi Gibi Un Satışları Yok”
Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Yamanlar Ticaret Sahibi Abdullah Yaman, “Eskisi gibi un satışları yok. Sebebi de hem unun pahalılığı hem de vatandaş eskisi gibi yufka ekmek yapmıyor. Genelde 9 ve 10'uncu aylarda yufka ekmek yapıldığı için satışlarımız iyi oluyor. Bahar aylarında da aynı şekilde. Ondan sonra yavaş yavaş düşüyor. Bir de Ramazan ayında iyi oluyor" ifadelerini kullandı.
Un satışlarının en çok yufka ekmeğin eskisi kadar yapılmadığı için düştüğünü vurgulan Abdullah Yaman, “İnsanlar tatlı, çörek, börek, bazlama için de un satın alıyor. Ama yufka ekmek yaptırması azaldığı için zaten un pahalı, yapmak pahalı olduğu için çoğu insan un almıyor. Eskiden şehirde de çok ekmek yaparlardı. Şimdi pek yapılmıyor. Köylerde mecburiyetten yapılıyor” diye konuştu.
Yöresel Unlar Tercih Ediliyor
Yozgat'ta satılan un markalarına ilişkin bilgi veren Abdullah Yaman, “Genelde Bozdemir Çekerek ununu satıyoruz. Ak Birlik unları var yöresel unlar bunlar. Çorum'dan Yüksel unları getiriyoruz. Bir sürü un fabrikası olduğu için çeşit çeşit markaları var ama yufka ekmek için Yozgat'ta genelde Çekerek Bozdemir tutuluyor" dedi.
Un Fiyatları Bin Liradan Başlıyor
Güncel un fiyatlarını da aktaran Abdullah Yaman, “Ekmeklik unlar bin, bin 50 lira. Baklavalık, böreklik, çöreklik unlar bin 100-bin 140 lira. Birinci sınıf unlar var mesela onlar bin 350-bin 400 lira” şeklinde açıklama yaptı.