Kimi yörelerde yat geberlik, ara aşı ya da Arap aşı şeklinde isimlendirilse de aslında bu lezzetin gerçek adı "arabaşı" dır. 
Yat geberlik isminin kullanılma sebebi ise, bu çorbanın gece geç saatlerde tüketilmesinden kaynaklanmaktadır.
İç Anadolu Bölgesi'nin bu özgün çorbası, diğer çorbalardan farklı birkaç özelliğe sahiptir. Öncelikle, arabaşı çorbası, ekmekle değil özel bir hamur olan "arabaşı hamuru" ile tüketilir. Bu hamur, un ve su karışımıyla hazırlanır, baklava dilimi şeklinde kesilir ve çorbayla birlikte çiğnemeden yutulur. Çorbanın karakteristik lezzetini kazandıran ise, tavuk, hindi veya kaz etiyle hazırlanmasından kaynaklanır. Ancak, bu tarife yöreden yöreye küçük değişikliklerle karşılaşmak mümkündür. Özellikle bazı bölgelerde arabaşı hamuruna buğday unu yerine mısır unu eklenirken, bazı yerlerde hamura ekstra nişasta da eklenebilmektedir.
Arabaşı çorbasının tam olarak hangi yöreye ait olduğu konusu, yıllardır tartışma konusu olmuştur. Kırşehir ve özellikle Çiçekdağı ilçesi bu lezzeti oldukça iyi bilirken, 2011 yılında Yozgat Belediye Başkanlığı, bu çorbayı "Yozgat Arabaşısı" olarak mahreç işaretiyle tescil ettirmiştir, geçtiğimiz yıllarda ise Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan 2022 yılında Sivrihisar Belediyesi tarafından coğrafi işaret belgesi alan arapaşı çorbası, tadını ve tarifini yıllardır koruyor. HABER  MERKEZİ 
 

Editör: Hakimiyet Gazetesi