Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı Büşra Durak, gluten içeren besinleri tüketemeyen çölyak hastalarının Ramazan ayı boyunca beslenmelerine dikkat etmesi gerektiğini belirterek, iftarda baklagil çorbaları tüketmelerini tavsiye etti.
Durak, çölyak hastalarının gluteni hayatlarından çıkarmaları gerektiğinin altını çizdi. Durak, “Buğday yerine kinoa içeren öğünler veya pirinç pilavı, buğday makarnası yerine yine glutensiz makarna, kinoa ve kara buğday içeren ürünler tercih edilebilir. Süt ve yoğurt, peynir ve kefirde sıkıntı yoktur. Et, tavuk ve balıkta sıkıntı yoktur. Kuru baklagillerde sıkıntı yoktur ve bunları rahatlıkla yiyebilirler” dedi.
Çölyak hastalığının buğday içinde bulunan ‘gluten’ adındaki proteine karşı gösterilen reaksiyon olduğunu belirten Durak, çölyak hastalığı ile ilgili bilgi verdi. 
Durak, Çölyak hastası kişilerin yorgunluktan, halsizlikten, baş ağrısından, şişkinlikten, vücutta oluşan kızarıklıklardan, bağırsak ve mide yanmasından ve tuvalete çıkma alışkanlıklarında farklılaşmadan şikayet ettiklerini kaydetti.
 Durak, bu hastalığa sahip kişilerin dikkat etmesi gereken unsurları şu şekilde aktardı:
“Çölyak hastası kişilerin gluteni hayatından çıkarması gerekiyor. Buğday yerine kara buğday, makarna yerine pirinç pilavı, şehriye yerine kinoa içeren öğünler tercih etmeliler. Glutensiz ürün tüketimine yönelmeleri oldukça elzemdir. Süt ve süt ürünleri, kuru baklagiller, et, balık ve tavuk tüketmelerinde sıkıntı yoktur. 
Patates püresini veya haşlamasını, kurubaklagil unlarından yapılan ekmekleri iftarda yemeklerinin yanında ekmek yerine kullanabilirler. Baklagil çorbaları iftar için iyi bir alternatif. Çünkü unlu çorbalar gluten içeriyor. İftarda, özellikle mercimek çorbası iyi bir alternatif. Dikkat edilmesi gereken nokta, çorbalara unla kıvam verilmemiş olması. Hazır çorbalarda un olma ihtimali yüksek. Çölyak hastaları unlu çorba içmemeye özen göstermeli. Bu nedenle ramazan ayı boyunca baklagillerden yapılan çorbalar tüketilebilir" dedi.
Çölyak hastalarının meyve tüketimine dikkat etmesi gerektiğini de vurgulayan Durak, "Ramazan günlerinde hurma, bağdat hurması çölyak hastalarının beslenmelerine koyabilecekleri bir meyve türüdür" ifadelerini kullandı.
Paketli ürün tüketiminde paket içeriğini okumanın önemini vurgulayan Durak, paketli bir kuruyemişte dahi üzerinde gluten içerip, içerilmediği kontrol edilmeli uyarısını yaptı.
Çölyak hastalarının ramazan sürecinde vücutlarını susuz bırakmamaları gerektiğine dikkat çeken Diyetisyen Durak, "Su tüketimine dikkat edilmesi gerekir. Çölyak hastaları hem sahurda, hem iftarda fazla baharatlı, tuzlu ve şekerli besinlerden, gün içinde hem acıkmamak hem de susamamak için uzak durmalıdır" şeklinde konuştu.  
                 ÇETİN MERMERTAŞ

Editör: Hakimiyet Gazetesi