Video Haber

Eski Gelenekler Yaşatılıyor: İmece Usulüyle Kış Hazırlığı

Yozgat’ta kış hazırlıkları imece usulüyle yapılıyor. Dayanışma içinde yapılan hazırlıkta malzemesi olan ya da olmayan herkes birbirine yardımcı oluyor.

Abone Ol

Yozgat’ın Sorgun ilçesinde kış hazırlıkları imece usulüyle yapılıyor. Sabahın erken saatlerinde bir araya gelen kadınlar dayanışma içinde yufka ekmek yapıyor.

Yardımlaşma Kültürü Devam Ediyor

Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı olan Bahadın kasabasında kadınlar bir araya gelerek yufka ekmek yapımda birbirine yardım ediyor. Yufka ekmek için gerekli olan malzemeleri bulunan ya da bulunmayan herkesin toplanıp yardımlaşma içerisinde yaptığı ekmeklerden herkese pay veriliyor.

Eksikler Tamamlanıyor

Anadolu’daki yardımlaşma kültürünü yaşatan kadınlar, geleneksel yöntemlerle hamur açarak yufka ekmek pişiriyor. Tandırı ve unu olan ya da olmayan herkesin bir araya geldiği bu yardımlaşma etkinliğinde kadınlar birbirinin eksiklerini tamamlıyor.

Hem imece geleneğini yaşatan hem de birbirlerinin eksiklerini tamamlayarak yardımlaşan kadınlar, pişirdikleri yufkaları kışın tüketiyor.

Yufka Ekmek Kültürü Devam Ediyor

Yardımlaşma kültürünü yaşatan kadınlardan birisi olan Gülten Öztürk, üç yıl önce eşinin insanlara fayda sağlamak amacıyla un dağıttığını belirterek, bu yılda farklı bir fikir olarak yufka ekmek kültürünü devam ettirmek istediklerini söyledi.

Tandırı olmayan herkesin gelebileceğini ifade eden Öztürk, unu olan olmayan herkesin rahatlıkla evine ekmek götürmesi için böyle bir yöntem uyguladıklarını belirtti.

Tüm Yıl Boyunca Kullanılabilir

Sabah 08:00’da başladıklarını ve 3 torba unla, bir kişi için 500 ekmek yapılacağını söyleyen Öztürk, ekmeklerin genelde kuru ve güneş görmeyen bir yerde saklandığını vurguladı.

Yufka ekmek hakkında bilgi veren Öztürk, Ekmeğin üstünün kapatıldığını ve yenileceği zaman ıslatıldığını belirterek, üstünün kaplı kalması durumunda tüm yıl boyunca kullanılabildiğine dikkat çekti.