Yozgat Haberleri

Yozgat'ın en meşhur yemekleri belli oldu

Yozgat mutfağının en özel 4 lezzeti gün yüzüne çıktı. Özellikle kış aylarının vazgeçilmezi olan o yemek, diğerlerinden ayrılıyor. Çiğnenmeden yutulan hamuru ve özel çorbasıyla Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillenen lezzet, şehrin markası oldu. İşte Yozgat tandırından parmak çöreğine o meşhur liste...

Abone Ol

Anadolu'nun zengin mutfak kültürüne sahip illerinden Yozgat'ta, yöresel işaret taşıyan ve şehrin simgesi haline gelen yemekler sıralandı.

Listede yer alan lezzetler, pişirilme teknikleri ve sunum şekilleriyle dikkat çekiyor. Özellikle 'Arabaşı' olarak bilinen yemeğin yenme şekli ilk kez duyanları şaşırtıyor. Yöre halkı bu yemeğin 'çiğnenmeden' yutulması gerektiğine dikkat çekiyor.

ADI ASLINDA 'ARA AŞI' AMA...

Listenin başında Yozgat Belediyesi tarafından Türk Patent Enstitüsü'ne tescil ettirilen Arabaşı geliyor. Soğuk kış gecelerinin vazgeçilmezi olan bu yemek, aslında bir 'ara öğün' olarak ortaya çıktı.

Halk arasında zamanla 'Arabaşı' ismini alan yemeğin asıl adı 'Ara aşı'. Yemeğin en büyük özelliği ise hamurunun ve çorbasının ayrı hazırlanması. Tavuk veya hindi etiyle yapılan çorba, baklava dilimi şeklinde kesilen özel hamurla buluşuyor. Yozgatlılar kesilen hamurları kaşık üzerine yerleştirip çorba ile birlikte çiğnemeden yutuyor.

Yozgat'ın bir diğer gastronomi harikası ise Tandır Kebabı. Bu kebabın lezzet sırrı ise pişirilme süresinde değil, hazırlık aşamasında saklı.

Kebap için seçilen kuzu etleri, bir gün önceden tuzlanarak dinlenmeye bırakılıyor. Özel olarak hazırlanan tandır ocağında, iki taraflı yanan ateşin ortasında şişlere takılarak pişirilen etler, domates ve biberle servis ediliyor.

DOĞAL VE KATKISIZ: PARMAK ÇÖREK

Yozgat'a has bir ekmek türü olan parmak çörek, üretim tekniğiyle standart ekmeklerden ayrılıyor. İçinde hiçbir katkı maddesi bulunmayan çörek, taş fırında ve sönük odun ateşinde pişiyor.

Çöreğin sırrı ise 'ekşi maya'. Bir gün önceki hamurdan alınan maya ile hazırlanan parmak çörek, üzerine sürülen unlu su karışımı ve yumurta ile nar gibi kızarıyor. Şekli parmağa benzediği için bu ismi alan çörek, çıtır kabuğuyla biliniyor.

PASTIRMALI LEZZET: MADIMAK

Yozgat sofralarının yeşil rengi Madımak, yapımında kullanılan malzemelerle dikkat çekiyor. Temizlendikten sonra satırla kıyılarak küçültülen madımak otu; pastırma, bulgur ve baharatlarla harmanlanıyor. 15 dakikada pişen yemek, isteğe göre sarımsaklı yoğurtla servis ediliyor.

İŞTE O MEŞHUR LEZZETLERİN MALZEME LİSTESİ

Yozgat mutfağının 4 büyük lezzeti ve içindeki malzemeler:

1. ARABAŞI (Tescilli Lezzet)

Hamuru: Un, su, tuz.

Çorbası: Tavuk veya hindi eti (göğüs), yağsız kavrulmuş un, salça, pul biber, yağ.

2. TANDIR KEBABI

Kuzu eti (1 kg)

Domates ve sivri biber

Kuru soğan

3. MADIMAK

Madımak otu

Pastırma (150 gr)

Bulgur (1 su bardağı)

Yoğurt ve sarımsak

4. PARMAK ÇÖREK

Un, su, tuz

Ekşi maya ve hazır maya karışımı