Yozgat Belediyesi tarafından Türk Patent Enstitüsü'ne "Yozgat Yöresi Yemeğidir" diye tescil ettirilen desti kebabı, özel testide pişirilmesiyle dikkat çekiyor. Kuşbaşı kuzu eti, domates, sivri biber, sarımsak ve tereyağı ile hazırlanan yemek, yaklaşık 2 saat açık alanda odun veya meşe kömüründe pişiriliyor.
Yozgat'ın Sorgun ilçesinde 23 yıldır lokanta işletmeciliği yapan Ali Turgut, desti kebabı hakkında açıklamalarda bulundu. Turgut yaptığı açıklamada, "Öncelikle kuzu eti tercih edilmelidir. Malzemeleri doldurduktan sonra yaklaşık 2 saat mangal kömüründe pişiriyoruz. Testide kendi lezzetinde pişiyor, tadı daha güzel oluyor. Desti kebabını başka yerler yapıyor olabilir ancak desti kebabı Yozgat'ındır, Yozgat'a aittir. Yaz kış sevilerek tüketilen bir yemektir" ifadelerine yer verdi.
Dilek Tutma Geleneği Kültürel Değer Taşıyor
Desti kebabının en önemli özelliklerinden biri, servis öncesinde uygulanan dilek tutma geleneği. Yörede resmi davetlerde ve özel günlerde testiyi kıracak kişi, kırmadan önce bir söz veriyor ve bu sözünü yanındaki misafirlere açıklıyor. Dileğini tutan kişi, dileği gerçekleşirse ne yapacağına dair sözünü verdikten sonra testiyi kırıyor.
Testinin boğaz kısmının hemen altında ince bir çizgi bulunuyor. Bu kısım çamur çiviyle çizilerek daha ince hale getiriliyor, böylece çekiçle kolay kırılması sağlanıyor. Testinin boyu 15-30 santimetre, ağız kısmının çapı ise 4-6 santimetre arasında değişiyor.
Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün resmi kayıtlarına göre, 10 kişilik bir grup için orta boy bir testi tercih edilmesi öneriliyor. Doğranmış domates, sivri biber ve sarımsak kuşbaşı ete katılarak ezmeden iyice karıştırılıyor. Yeterince tuz eklendikten sonra malzeme testiye doldurulup en üste tereyağı konuluyor. Testinin ağzı hamurla kapatılıyor ve ortası hafif açılıyor. Genellikle açık havada odun veya meşe kömürü yakılmış ateşte pişirilen kebap, iki saate yakın sürede hazır hale geliyor. İlk defa yapanlara meşe kömürüyle pişirmeleri tavsiye ediliyor.
Yozgat Belediyesi sosyal tesislerinde aşçılık yapan Durak Bilgin, desti kebabının ramazanda da en çok tercih edilen yemeklerden biri olduğunu belirtti. Bilgin, "Desti kebabı iftar sofralarının vazgeçilmezi haline geldi" ifadelerini kullandı.
Nevşehir ile Tescil Rekabeti
Desti kebabı konusunda Yozgat ile Nevşehir arasında tatlı bir rekabet bulunuyor. Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası, testi kebabını 9 Ağustos 2021 tarihinde tescil ettirirken, Yozgat Belediyesi desti kebabını 19 Eylül 2023 tarihinde tescil ettirdi. Her iki ilin de kendi coğrafi işaret tescili bulunuyor.
Yozgat esnafı, lezzetin uzun yıllardır ülke genelinde "Yozgat desti kebabı" olarak anıldığını savunuyor. Şehir merkezinde ve Sorgun ilçesinde bulunan yöresel restoranlarda desti kebabını tatmak mümkün. Tandır ekmeği ile birlikte servis edilen kebap, sokum veya dürüm şeklinde de yenebiliyor.