Ekonomi

Yozgat’ta Yerli Buğday-Arpa Ekimleri Yapıldı

Yozgat İl Tarım Ve Orman Müdürlüğü tarafından yerli buğday tohumları çiftçilere tanıtılarak eklimler yapıldı.

Abone Ol

Yerli buğday tohumları çiftçilere tanıtarak yaygınlaştırmak ve daha verimli tohumlarla üretimi artırmak amacıyla yerli tohumlarla buğday ve arpa çeşit tanıtım gösterisi yapılarak ekimleri yapıldı.

Ekimler İl ve İlçe Müdürleri katılımı ile teknik personeller tarafından kontrol yapıldı. Yerköy İlçemize bağlı Yukarıelmahacılı köyünde yapılan ekime İl Müdürlüğümüz Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Abdulmutalip Efendiler ve İlçe Müdürü Serkan Orhan ve teknik personellerle birlikte katılım sağladı.

Çeşit Çeşit Tohum Toprakla Buluştu

Ekime katılan Şube Müdürü Abdulmutalip Efendiler konuşmasında şu şekilde konuştu:

Yozgat'ta üretimi artırmak amacıyla Buğday ve arpa demonstrasyon çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu yaptığımız çalışmalarda 30 Çeşit buğday ve 14 çeşit arpa ekimi yapıyoruz. 2026 üretim sezonunun Ülkemize ve bütün çiftçilerimize hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum.

Efendiler konuşmasında:

Son yıllarda yaşanan gelişmeler, üretmenin Ülkemiz için ne kadar önemli olduğunu bize gösterdi. İlimizde tarımsal üretim ve verimi artırmak için çalışmalara devam edilmektedir. Bunun için İl Müdürlüğümüzce uzun yıllardır yerli ve milli çeşitler çiftçilerimizle birlikte çiftçi şartlarında ekilmekte ve çiftçilerimize tanıtılmaktadır. Bu kapsamda 2025 yılında 85 adet deneme demonstrasyon yapıldı. 2026 üretim sezonunda da bu çalışmalara devam edilmektedir

dedi.

Efendiler, ekimlerde Bakanlığa bağlı olarak faaliyet gösteren Enstitü Müdürlükleri ile Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı(TSÜAB) üye özel sektör firmaları tarafından geliştirilerek tescil ettirilen 30 buğday çeşidi ve 14 arpa çeşidi, 7 İlçeye bağlı 25 köydeki 30 önder çiftçilere birlikte ekildiğini belirtti.

Tesviyeler Peş Peşe Geldi

Yaşanan iklim değişikliğinden dolayı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü çiftçilere ekimlerini erken yapmalarını gerek olduğuna dikkat çeken Efendiler, Çiftçilere ekim zamanını, son yıllarda yaşanan İklim değişimine bağlı olarak sıcaklık ve yağış durumuna göre ayarlamalarını tavsiyesini verildi. Efendiler, bu nedenle bu yılki ekimleri, 20 Ekim ile 20 kasım tarihleri arasında yapıldı duyurusu yaptı.

Efendiler konuşmasının sonunda ise şu cümlelere yer verdi: “Ekimini yaptığımız bu çeşitleri üretim sezonu boyunca takibini yaparak üretim ve verim sonuçlarını inşallah yaz döneminde yapacağımız tarla günü ile duyuracağız. Çiftçilerimize bu yerli ve milli çeşitlerden kendi şartlarına en uygun olan yerli ve milli tohumlarımızı ekmelerini ve yerli tohumlarla üretim yapmalarını tavsiye ediyoruz.”