KADIN VE GENÇLERE İLAVE HİBE
Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Avrupa Birliği Katkılı Kırsal Kalkınma Destekleri (IPARD III) Programı 2027 yılına kadar devam edece.  IPARD çerçevesinde uygulanan il sayısının 42'den 81'e çıkarılacak. Program için Avrupa Komisyonu tarafından 430 milyon euro kaynağın yanı sıra  ulusal katkının da eklenmesi ile hibe edilecek toplam fonun 555 milyon euro olacak.
IPARD hibelerinde kadın ve gençlere pozitif ayrımcılık sağlanıyor. Kadın yatırımcılara sıralamada ilave puan verilerek projeleri ön plana çıkarılıyor. 40 yaş altı genç yatırımcılara hayvancılık tedbirinde ilave %5 hibe sağlanıyor.
540 MİLYON TL HİBE
TKDK İl Koordinatörü Selim Türker, IPARD-III ile yeni bir döneme girileceğini belirterek,  IPARD-II'yi bu yıl itibarıyla kapatılmasının planlandığını söyledi.
TKDK İl Koordinatörü Türker, 2011-2023 yılları arasında 869 projeye 540.10 milyon hibe sağlandığını belirterek, kadın ve gençlere pozitif ayrımcılık uygulandığını söyledi.
Bu hibenin  382.40 milyonunun yatırımcılara ödendiğine dikkat çeken Türker, 157.70 milyon liranın ise ödeneceğini aktardı. Türker, hibeler 990.80 milyon liralık yatırım yapıldığına değindi.
SÜT ÜRETİM  TESİSLERİ ARTTI
TKDK İl Koordinatörü Türker,  2 ilde uygulanan IPARD Programı'nın 81 ile çıkartılacağına vurgu yaparak Kırşehir’in Yozgat’a bağlandığını ifade etti.
Yozgat’ta süt üretim tesislerine yönelik projelerin ağırlıkta olduğunu dile getiren Türker, AB Katılım Öncesi Yardım aracı Kırsal Kalkınma hibelerini (IPARD) 2011 yılından bugüne Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu üzerinde yatırımcılara kullandıklarını belirtti.
Tarım ve hayvancılık başta olmak üzere kırsalda 16 sektördeki yatırımlara %40-%70 arasında hibe verildiğini hatırlatan Türker, Süt, kırmızı et ve kanatlı yatırımları, et-süt işleme ve pazarlama yatırımları meyve-sebze depolama ve paketleme, su ürünleri, arıcılık, tubbi-aromatik bitkiler, seracılık, yerel ürünler, zanaatkarlık, kırsal turizm, yenilebilir enerji projelerinin desteklendiğinu vurgu yaptı.
Türker, Yozgat’a 101 süt üretim tesisi, 53 besi çiftliği, 3 kanatlı et üretim tesisi, 2 süt işleme tesisi, 5 süt toplama merkezi, 5 kırmızı et işleme tesisi, 1 kanatlı et işleme tesisi, 1 su ürünleri işleme tesisi, 2 meyve-sebze işleme, soğuk hava deposu, 545 bitkisel üretim, işleme ve pazarlama projesi, 46 arıcılık projesi, 21 zanaatkarlık ve katma değerli ürünler projesi, 22 kırsal turizm tesisi, 2 su ürünleri üretim tesisi, 11 makine parkı, 48 yenilenebilir enerji tesisinin kazandırıldığını sözlerine ekledi.
                       SEVİLAY KAYAASLAN
 

Editör: Hakimiyet Gazetesi