Eskiden şehirlerde bile ev ve bahçe duvarı yapımında kullanılan kerpiç artık köylerde tarih oldu. Köylüler artık kerpiç yerine beton briket ve tuğlayı tercih ediyor.
Anadolu kültüründe önemli bir yeri olan kerpiç yerini tuğla ve brikete bıraktı. Daha 5-10 yıl öncesine kadar şehirlerde bile ev ve bahçe duvarı yapımında kullanılan kerpiçler artık tarihe karıştı. Köyde yaşayan vatandaşlar da artık uzun ve zahmetli yapımı olan kerpiç yerine hazır tuğla ve briket kullanmayı tercih ediyor. 
Anadolu köylüsü, ekonomik olması ve sıcağı da muhafaza etmesi nedeniyle evini kerpiçten yapıyordu. Kerpiç aynı zamanda rutubetlenmeyi önlediğinden bununla yapılan evler daha sağlık olduğu belirtiliyor ve kerpiç evlerde oturanlarda romatizmanın pek görülmediği ifade ediliyor. Anadolu’nun neredeyse bütün köylerinde kullanılan kerpiç yapımı oldukça meşakkatli ve uzun zaman alıyordu. Köylüler, bu yüzden hazır yapılmış olan tuğlaları ev yapımında kullanırken, bahçe duvarı yapımında ise beton briketleri tercih ediyor. 
KERPİÇ USTALIĞI DA BİTTİ 
Son 5-10 yıldır köylerde artık kerpiç yapan birilerini görmek mümkün değil. Yeni yapılan evlerde tuğla kullanılması kerpiç ustalığının da sonu oldu. Her köyde birkaç kerpiç ustası bulunurdu. Bu ustalar da artık başka mesleklere yöneldi. Böylece kerpiç ustalığı da unutulmaya yüz tutan meslekler arasına girmiş oldu. Yeni nesil köy çocukları ise kerpiç evlerin o nezih ortamından uzak büyüyecek. Şehirde büyüyen çocuklar ise kerpiç ev nedir hiçbir zaman bilmeyecek. Şehirlerde kalan son kerpiç evlerde kentsel dönüşüm projesi kapsamında bir bir yıkılıyor.
KERPİÇİN ÖYKÜSÜ HİTİTLERE UZANIYOR
Kerpiç yapılacak toprak, su ile karıştırılarak içine saman serpilir ve karışım ayakla çiğnenip ezilmek suretiyle çamur haline getirilir. Bu işe çamurun özlendirilmesi denir. Özlendirilmiş çamur, kerpiç biçimine sokulmuş, tahta bölmelerden yapılı kalıplara dökülür. Çamur, kalıplara döküldükten sonra iyice sıkıştırılır. Bu sıkıştırma yapılmazsa kerpiç zayıf olur.  Sıkıştırılan çamurun üstü düzgünce bir tahta ile düzeltilir ve fazla çamur da atılmış olur. Sonra kalıp çekilerek, çamur düz bir yerde kalır. İmkan varsa önce gölgede kurutulduktan sonra güneşte bırakılır.
Kerpiçin her tarafının kuruması için güneşe bakan yüzleri zamanla değiştirilerek çabuk kuruması sağlanır. Anadolu’da yapılan çeşitli kazılar, Hititlerin bile evlerini kerpiçten yaptıklarını gösteriyor.
                          HABER MERKEZİ

Editör: Hakimiyet Gazetesi