Sanayi Ve Teknoloji İl Müdürlüğü tarafından "Yıllık İşletme Cetveli” için son gün uyarısı yapıldı. 2023 yılı faaliyetlerinin yer aldığı Yıllık İşletme Cetvelini belirtilen tarihe kadar girmeyen işletmelere  idari para cezası uygulanacak.
Sanayi Ve Teknoloji İl Müdürlüğü tarafından her yıl Nisan ayı sonuna kadar sanayi sicil kanununa göre Sanayi Sicil Belgesi alan kuruluşların verme zorunluluğu olan “Yıllık İşletme Cetveli” için son gün uyarısı yapıldı.
Möhür, işlemlerin son güne bırakılmaması uyarısında bulundu.
CEZAYA MARUZ KALMAYIN 
Sanayi ve Teknoloji Müdürü Yusuf Möhür, sanayicilerin bir aksilik yaşamaması için 30 Nisan 2024 tarihine kadar Yıllık İşletme Cetveli bilgilerinin girişinin yapılması gerektiğini belirtti.  
Möhür, sanayi sicil belgesi veri tabanı uygulamasında firmalardan daha fazla bilgi istendiğini, bunun uzun vadede yapılacak çalışmalara ışık tutmasının hedeflendiğini söyledi.  Sanayi sicil bilgi sisteminde giriş yaparak yıllık işletme cetvelini 30 Nisan 2024 tarihine kadar teslim etmeyen firmalara idari para cezası uygulanacağını belirten Möhür, işletmelerin ceza almamaları için yasal gereklilikleri mutlaka yerine getirmeleri gerektiğini ifade etti. 
Möhür, Yıllık İşletme Cetvelini vermeyen işletmelere 8 bin 322 TL idari para cezası uygulanacağının altını çizdi. Möhür; “6948 sayılı Sanayi Sicil Kanununun 1 inci maddesine göre üretim yapan ve sanayi sicile kayıtlı olan işletmeler, Kanunun 5 inci maddesi gereğince her yıl bir önceki yıla ait faaliyetlerini içeren Yıllık İşletme Cetvellerini yılsonundan itibaren 4 ay içinde https://www.turkiye.gov.tr internet adresi Sanayi Sicil İşlemleri uygulama menüsü, https://dijitalbakanlik.sanayi.gov.tr internet adresi Sanayi Sicil İşlemleri menüsü veya https://sanayisicil.sanayi.gov.tr internet adresi üzerinden Sanayi Sicil Bilgi Sistemine e-devlet şifreleri ile giriş yapmak suretiyle bildirmek zorundadırlar. Belirtilen süre içerisinde, Yıllık İşletme Cetvelini vermeyen işletmelere, anılan kanunun 9 uncu maddesine göre 8 bin 322 TL idari para cezası uygulanacaktır. 6948 sayılı Sanayi Sicil Kanununun 1 inci maddesine göre üretim yapan ve Müdürlüğümüzden Sanayi Sicil Belgesi alan işletmelerin, 30 Nisan 2024 gün sonuna kadar 2023 yılı Yıllık İşletme Cetvellerini sisteme girmeleri veya Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğüne müracaat etmeleri hususu önemle duyurulur” dedi.
YÜKÜMLÜLÜĞÜ GİBİ 
YARARLARI DA VAR
Sanayi sicil belgesinin firmalara bazı yükümlülüklerin yanı sıra yararlar da getirdiğini vurgulayan Möhür, şöyle konuştu: 
“Sanayi sicil belgeli işletmeler, ihraç kaydıyla mal teslimlerinde KDV Tescil-Terkin işleminden faydalanmakta, elektrik faturalarını daha ucuz olan sanayi abonesi tarifesinden ödemektedir. Kamu İhale Kanununda yer alan yerli isteklilerin belirlenmesinde avantajlı olup, kamu kurum ve kuruluşlarının sağladığı desteklerden faydalanmaktadır. Makine Emniyet Yönetmeliği, LVD ve EMC Yönet melikleri kapsamındaki ürünlerle ilgili ara malı ithalatında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yürütülen atık yağların kontrolü yönetmeliği gereğince, atık yağ geri kazanım tesislerine lisans verilmesinde sanayi sicil belgesi aranmaktadır.” Şahin, işletmelerin faaliyete başladıktan sonra iki ay içerisinde sanayi siciline kayıt olmaları, işlet me ile ilgili değişiklik olması halinde 1 ay içerisinde bildirilmesi ve yıllık işletme cetvelinin Nisan ayı sonuna kadar İl Sanayi ve Teknoloji Müdürlüğü’ne verilmesi gerektiğini vurguladı.
                   HABER MERKEZİ

Editör: Hakimiyet Gazetesi