Yozgat'ın kırsalında sonbaharın gelişiyle birlikte kuşburnu toplama mevsimi başladı. Çekerek ilçesine bağlı Cemaloğlu Köyü'nde aileler, dikenli arazilerde zahmetle topladıkları kuşburnuları reçel, marmelat ve çaya dönüştürerek kışa hazırlanıyor.
"Kuşburnu Şifa Deposu"
Doğada kendiliğinden yetişen ve C vitamini deposu olarak bilinen kuşburnu, Yozgatlılar için vazgeçilmez bir şifa kaynağı. Özellikle kış aylarında soğuk algınlığına karşı koruyucu etkisi bulunan kuşburnu, kalp ve sindirim problemlerine de iyi geliyor.
Ailece Toplama Mesaisi
Kuşburnu toplamanın aile geleneği haline geldiğini belirten Zeynep Şahan, "Kızımla ve gelinimle birlikte kuşburnu topluyoruz. Reçelini, çayını yapıp İstanbul'daki çocuklarımıza gönderiyoruz. Kuşburnu şekere, kalbe ve C vitaminine iyi geliyor" dedi.
"Yozgat'ın Vazgeçilmezi"
Nurcan Çetiner ise kuşburnunun faydalarının saymakla bitmediğini vurgulayarak, "C vitamini, kansızlık, kalp ve şeker hastalığına iyi geliyor. Kahvaltılık sos, reçel ve marmelat yapıyoruz. Yozgat'ın vazgeçilmezi olan kuşburnu reçelleri meşhurdur" ifadelerini kullandı.
Pazar Fiyatları Yüksek
Kuşburnunun bu yılki pazar fiyatlarının yüksek olduğuna dikkat çeken Çetiner, "16 kilosu 1.200 liradan alıcı buluyor. Biz doğadan topladığımız için kendimiz yapıyoruz, satmıyoruz" şeklinde konuştu.
Organik Ürün Arayanların Tercihi
Yozgat'ın yüksek rakımlı bölgelerinde yetişen kuşburnu, organik ürün arayanların da ilgisini çekiyor. Köylüler, topladıkları kuşburnuları hem kendi ihtiyaçları için değerlendiriyor hem de talep gelmesi durumunda satışa sunuyor.