Kayalar, tarlada söküm yapan çiftçinin sıkıntısının büyük olduğunu bu sıkıntının biran önce giderilmemesi durumunda çiftçinin artık ekim yapmayacağını söyledi. 
Kayalar, "Maalesef çok büyük bir çiftçi kesimi önümüzdeki sene artık ekim yapmak istemediklerini ifade ediyorlar. Bu şu demektir; pancar üreticisi eğer ekimden vazgeçerse bunun tekrar geriye dönüşü sekiz seneyi bulur" dedi.
Hububat alım döneminde de çiftçiler ile bir araya gelen, Toprak Mahsulleri Ofislerinde sıra bekleyen çiftçilerin sorunlarını dinleyen İYİ Parti Yozgat Milletvekili Kayalar, çiftçinin sorunlarının çözümlenmesi için gerekli girişimlerde de bulunmuştu. Pancar söküm döneminde ise şeker pancarı eken çiftleri tarlada ziyaret eden Kayalar, dana sonra Sorgun Şeker Fabrikasına geçerek burada ürünlerini teslim eden hem çiftçi hem de nakliyecilerin sorunlarını dinledi. Nakliyeciler kesilen cezalardan yakınırken, çiftçiler ise şeker pancarı için açıklanan fiyatların düşük olmasından şikayet ettiler. 
İYİ Parti Yozgat Milletvekili Lütfullah Kayalar, şeker pancarı alımlarının başlamasıyla birlikte üreticinin sorunlarını alanda tespit için memleketi Yozgat’a geldiğini söyledi. Kendisine iletilen konuları Meclis'te gündeme getirip, çözüm noktasında çalışacaklarını vurgulayan Kayalar, "Çiftçilerimizle yaptığımız görüşmede çok sıkıntıları var. Bin 855 lira olarak ilan edilen alım ki bu kota dolduranlara verilecek fiyattır. Aslında normal fiyat bin 750 lira. Dolayısıyla bu bin 750 liralık fiyat irdelendiği zaman çiftçimiz bundan kesinlikle memnun değil. Çiftçinin beklentisi 2 bin 500 lira civarında. Bu da afaki bir beklenti değildir. Geçen seneye göre mazot fiyatları, girdi fiyatları, işçi fiyatları, nakliye fiyatları, bunların hepsinde inanılmaz büyük bir artış ortaya çıktı. Çiftçimiz şu anda bu üretimden dolayı kazancını, hayatiyetini devam ettirmek değil, harcadığı kendi işçilik ücretlerini de bir tarafa bırakarak harcadığı parayı yani maliyetini dahi alma durumunda değil. Maalesef çok büyük bir çiftçi kesimi önümüzdeki sene artık ekim yapmak istemediklerini ifade ediyorlar. Bu şu demektir; pancar üreticisi eğer ekimden vazgeçerse bunun tekrar geriye dönüşü sekiz seneyi bulur. Çünkü pancar münavebeli bir ekimdir, üç senede bir ekilir. Burada çiftçinin küsmesi önümüzdeki dönemlerdeki pancar üretiminde fevkalade büyük bir düşüklük ortaya getirir. Ülkemizin en önemli sorunu üretimdir. Bu tarımda da üretimdir, sanayide de üretimdir. Türkiye'nin başka bir şansı da yoktur. O zaman biz üreticiyi desteklemek mecburiyetindeyiz. Nakliyecilerimizin hepsi her gün değişen akaryakıt fiyatlarından dolayı gerçekten çok zorda. Traktör fiyatları geçen seneye göre yüzde yüz mertebesinde artmış durumda. Ekipman fiyatları artmış durumda. Parça, değişim, lastik, tamir bunların hepsi artmış durumda. Sigortalar artmış durumda. Çiftçimizin bütün tek geliri verdiği ürünün en azından değerine yakın olarak takdir edilmesi ve alınması. Bu noktada inanılmaz bir hayal kırıklığı var’’ dedi.
GERÇEK ÜRETİCİ DESTEKLENMELİ
Çiftçiye verilen desteklemelerin de yanlış olduğunun altını çizen Kayalar, ‘’Destekler üreten çiftçiye değil, tarla sahibine veriliyor. Destekleme yanlış bir şekilde şu anda uygulanıyor. Gerçek üretici desteklemeden gereği gibi faydalanamıyor. Toprağını ekmeyenler veya ekmeyip başka bir şekilde yani asıl üreticiye verenler var. Onların aldığı desteklemelerden üretici faydalanmıyor. Bu nedenle de desteklemenin acilen yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. Yozgat Şeker Fabrikasına Konya'dan 100 bin ton civarında bir pancar aktarımı yapılacak. Bu pancar aktarımı da buradaki alımlar noktasında büyük bir sıkıntı yaratmakta. 
Bu sıkıntıda pancarın gayrinizami koşullar içerisinde depolanması yani şeker oranını düşürmesi ve polaritesini bozması konusunda da çok olumsuz. 
Onun için özellikle bu konuda da acilen bir tedbir alınması gerekiyor. Kampanya dönemi her gün devam ediyor. Sekteye uğrasa da mesela şimdi üç gün alım yapılmayacak deniyor. Üç gün şimdi bu çiftçi ne yapacak? Bu alımların sekteye uğratılmadan devam etmesi için elden gelenin yapılması lazım. Çiftçi sahipsiz, çiftçi muhatabını bulamıyor. Bu konuda nereye başvuracağını şaşırmış durumda. Adeta artık üretim yapmış olmaktan dolayı bir büyük hayal kırıklığı içerisinde. Bu da Türk tarımına, Türk çiftçisine, Türk insanına özellikle Orta Anadolu gibi bu pancar üretimi ve buğday arpa üretiminin yoğun olduğu bu bölgelerde insanların hayatını ve geleceğe bakış açılarını, geleceğe dair ümitlerini fevkalade düşürmüş durumda. Bir an önce çiftçinin bu sorunlarına el atılması gerekiyor’’ diye konuştu. HABER MERKEZİ