Eğitimin farklı tabakalarında geniş yelpazede ve geniş içerikli konularda on yılı aşkın süredir pes etmeden gönüllü olarak çalışmalar yürüten Yozgat Bozok Üniversitesi (YOBÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Böyükata, kırsaldaki etkinliklere farklı alanlardan akademisyen ve uzmanları da katarak devam ediyor.
Sürekli ilgi gören “Köyde Okuma Etkinliği” programlarının 59’uncusu ve 60’ıncısı Çekerek İlçe Milli Eğitim Müdürü Zeki Akkan’ın öncülüğünde 26 Eylül 2023 Salı günü gidilen Fakıdağ Köyü ile Özükavak Kasabası’ndaki okullarda gerçekleştirildi.
 Etkinliklerde bilgi ve birikimleri ışığında aydınlatıcı, yol gösterici ve fikir verici söyleşiler yapan YOBÜ akademisyenlerinden Prof. Dr. Mustafa Böyükata, Prof. Dr. Mehmet Sağlam ve Doç. Dr. Mustafa Özalp ile Uzman Ümit Karabacak’ın okullara yönelik ziyaretleri onları dinleyen herkeste memnuniyet kaynağı oldu. Etkinliklere ilçe Milli Eğitim Müdürlüğünden Şube Müdürleri Ahmet Erdem ve Şerif Doğan da iştirak etti.
 “Birleştirilmiş Sınıflarda Akran Eğitimi Güçlü Olur”
 Sabahın ilk ziyaretini Yozgat – Çekerek - Fakıdağ Osman Durmaz İlkokulu’na yapan Prof. Dr. Mustafa Böyükata, "Ben de yaparım" başlığı etrafında sohbet havasında gerçekleştirdiği söyleşide, yakın çevreden hareketle pencereden görülebilen ağaçlar, onların yaprakları ve yaprakların renk değişimlerinden başlayarak, kendi bahçelerinde yetişen diğer bitkilere doğru pek çok konuda çocukları konuşturdu. Eğitimde olumsuz noktalara çok fazla odaklanılıp zaman harcandığı yönünde düşüncelerini her fırsatta ifade eden Prof. Dr. Böyükata, bu okuldaki birleştirilmiş sınıfta eğitim alan öğrenciler için akran eğitiminin çok güçlü biçimde sağlanabileceğini ve öğrencilerin köy ortamında farklı biçimleriyle STEM uygulamalarına daha fazla ve kolay yollarla katılabileceğini vurguladı. Okulda eğitim faaliyetlerini yürüten öğretmen Güldane Yalnız, ziyaretin öğrenciler için unutulmaz ve güzel bir hatıra olacağına değinerek çocukların çok mutlu olduklarını, kendilerine hediye edilen dergileri hemen okumaya başladıklarını ve ziyaretin onlar için erken bittiğini düşündüklerini belirtti ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Zeki Akkan ile Prof. Dr. Mustafa Böyükata’ya teşekkür etti.
 “Akademisyen Ziyaretleri Canlılığı Artırıyor”
 Yozgat – Çekerek - Özükavak Şehit Özgür Gençer İlkokulu ve Özükavak Vali İbrahim Fuat Uğur İmam Hatip Ortaokulu öğrenci, öğretmen ve öğrenci velileriyle yapılan buluşmalarda, “Özükavak'tan da Mimar Sinan çıkabilir", "Ben de yaparım", "Proje Fikri Geliştirme Eğitim Semineri" ve "Çocuğumun Eğitiminden Ben de Sorumluyum" konu ve başlıkları altında bilgiler paylaşıldı. Kırsaldaki okullarda farklı yüzler görmenin canlılığı artırdığı ve akademisyen ziyaretlerinin çok farklı yönlerden etki bırakabildiği katılımcılar, öğretmenler ve okul yöneticileri tarafından ortaya kondu. Öğretmen ve öğrencilerin çok memnun kaldığını belirten Okul Müdürü Orhan Doğan, okulların yeni açıldığı bu günlerde kendilerinin öğrenci velileriyle toplantılarda ele aldıkları konulara akademisyenler tarafından değinilmiş olmasının önemli ölçüde tamamlayıcı olduğu yönünde değerlendirmelerde de bulundu.
‘Sorumluluk Vurgulandı’
Gittiği okullarda her düzeyde öğrencilerle kısa süreliğine de olsa göz teması kurmaya, onlara sorular sorup sorularına cevaplar vermeye çalışan Prof. Dr. Mustafa Böyükata, çocuklara sorumluluk sahibi olmak gerektiğini hatırlattı. Yükümlülüklerini bilmeleri gerektiğini ifade etti. Üst sınıfların alt sınıflara örnek olmaları gerektiğine değindi. Öncü bilim insanlarından örnekler verdi. Bir şey olmak için değil bir şey yapmak için çalışmak gerektiğinin altını çizen Böyükata, çocukların hayallerinin önemsenmesi gerektiği konularına da değindi. Öğrencilerin sahip oldukları harika hayalleri karşısında her zaman hayrete düşülebileceğine değindi.
 Öğrenci velilerine hitap ederken çocukların mizacında var olan yetenek ve yatkınlıklarını fark etmek gerektiğinden bahsederek toplumda oturmuş, kalıplaşmış ve dahi tortulaşmış yanlışlarda kurtulma yönünde ikna edici bir dil kullanmaya çaba gösteren Prof. Dr. Böyükata, kendi çocukluk hatıralarından bahsetti ve pek çok öncü bilim insanının Dünya’nın farklı yerlerinde ve kırsal bölgelerde eğitim almış kişiler olduğunu söyleyip örnekler verdi.
 Öğrencilere proje tabanlı etkinlikler yapılması gerektiğini özellikle vurgulaya Prof. Dr. Böyükata, öğretmenlere proje fikri geliştirme stratejilerini kısa ve küçük örneklerle anlattı. Öğretmen profillerinin çeşitliliği ve kırsaldaki okulların avantajlı yanları üzerinde de durarak “Köy Koleji” diye nitelediği bu okullarda görev yapan öğretmenlere de bir nevi sorumluluklarını hatırlattı. 
                                            HABER MERKEZİ 
 

Editör: Hakimiyet Gazetesi