Yozgat’ta kurulan Çarşamba pazarında lahana satışı yapan esnaflar, havaların soğumaya başlaması ile birlikte lahanaya talebin arttığını dile getirdiler. Öte yandan uzmanlar, “Lahana tam bir vitamin deposu. Son bahar ve kış aylarında soframızdan eksik etmememiz gereken bir besindir. İçeriğinde C, B ve E vitaminlerinin yanı sıra demir, potasyum ve magnezyum minareleri olan beyaz lahananın bağışıklık sistemini güçlendirmesinden kanserden korumaya hatta sağlıklı zayıflamaya varana kadar birçok faydası var. Lahana ve benzeri besinler obezite, diyabet, kalp hastalıkları riskini azaltır. Kabızlık, mide ülseri, cilt bozuklukları, egzama, romatizma, göz bozuklukları, artrit, Alzheimer gibi hastalıkların tedavisinde yararlıdır ve bu hastalıkların etkilerini ni azaltır. İçeriğinde bulunan kükürt mikrobiyalenfeksiyonların ve yaraların iyileşmesinde etkilidir. Ülserin de şiddetini azaltır” dedi. Lahana pişirme hususunda da tüyolar veren uzmanlar, “Lahananın faydaları saymakla bitmiyor. Turşusu bağışıklık ve sindirim sistemi için çok faydalıdır. İçindeki laktik asitler, kas ağrılarının azaltılmasına yardımcıdır. Lahana alırken yapraklarının sıkı ve sağlam olmasına dikkat edilmelidir. Gevşek yapraklar eski olduğunun belirtisidir. Lahanayı 2 hafta kadar buzdolabında saklayabilirsiniz. Haftada 4-5 kez 2 su bardağı kadar tüketilebilir. En iyi seçenek lahanayı çiğ yemektir.” şeklinde konuştu. Lahananın en çok turşuluk ve sarmalık olarak tüketildiğini belirten uzmanlar, “Kalın yapraklı olanları turşuluk ince yapraklı olanları sarmalık olarak satıyoruz. İşlerimiz şükür iyi durumda. Lahana hesaplı ve sağlıklı olduğu için şehrimizde bolca tüketiliyor” diye vurguladı.

Editör: Haber Merkezi