Meme Kanseri Farkındalık Ayı dolayısıyla Yozgat Şehir Hastanesinde bir dizi etkinlik düzenlendi. Çok sayıda çalışan ve stajyer öğrencinin katıldığı bilgilendirme toplantısında Meme Kanseri hakkında bilgi veren Halk Sağlığı Uzmanı Dr.Hanife Ece ERİK 2022 yılı verilerine göre her yıl 2 milyon fazla kadına meme kanseri tanısı konulduğunu Türkiye genelindeki meme kanseri yaşı ortalamasının 50 yaş civarı olduğunu, hastaların yüzde 17'sinin ise 40 yaş altında olduğunu söyledi. Uzman Dr. Erik açıklamasında meme kanserinden korunmak için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: Kendi kendinize meme muayenesi, düzenli mamografi taramalarını yaptırmak, daha fazla meyve, sebze, tam tahıllar ve az yağlı protein kaynakları içeren besinler tüketmek, ideal vücut ağırlığını korumak, alkol ve sigaradan, hormon replasman tedavilerinden uzak durmak en önemli önlemleri oluşturmaktadır. Emzirmek, stres yönetimini iyi yapmak da meme kanseri için önleyici etkiye sahiptir.”
Meme dokusunu oluşturan hücre gruplarından birisinin değişime uğraması ve kontrolsüz olarak çoğalması nedeniyle oluşan tümör sonucu ortaya çıkan hastalık Meme Kanseri olarak tanımlanıyor. Günlük sağlıklı yaşam şekli meme kanseri riskini düşürdüğü gözlemlenirken her hastalıkta olduğu gibi meme kanserinde de erken tanı ve her yaş grubu için düzenlenen rutin kontrollerin yaptırılmasıyla tedavi oranı yüzde 90 seviyesine taşınabiliyor. 
Hastanın özelliklerine ve hastalığın evresine göre değişen tedavi yöntemleri, günümüzde gelişen tıbbi imkanlar, hedefe yönelik olan kemoterapiye ek immünoterapi, akıllı ilaçlar, cerrahi ve radyoterapi teknikleri sayesinde meme kanseri tedavilerinde başarı oranında pozitif yönde bir artış görünmekte.
Bu başarı oranının yakalayabilmek için kadınların yirmi yaşından başlayarak, her ay en az bir defa olmak üzere düzenli aralıklarla kendi memelerini muayene etmelerini ve 40 yaşından itibaren düzenli mamografi taraması yapılması gerektini söyleyen Yozgat Ketem Hemşiresi Canan Şener, bilgilendirmesini maket üzerinde uygulamalı olarak göstererek şunları söyledi : 
“Kişiler kendi kendine yaptığı düzenli kontrollerle memelerinde oluşabilecek en ufak değişikliği erkenden fark edebileceklerdir. Meme kanserini olabildiğince erken yakalamak, başarılı bir tedavi şansı sunar. Meme dokusunda herhangi bir değişiklik, doku kalınlaşması, şişlik, sertlik, düzensizlik. Meme dokusunda, bir yumru veya sertlik hissederseniz. Göğüslerinizde sürekli veya düzenli olarak ağrı veya rahatsızlık hissi. Memeden kanlı, sulu veya diğer anormal akıntılar gelmesi. Meme derisinde kızarıklık, şişlik, pullanma veya kabuklanma gibi değişiklikler. Meme başında çekilme, içe doğru batık veya başın şeklinde değişiklikler. Meme kanseri bazen ağrısız olabilir, bu nedenle herhangi bir anormal doku veya kitleyi gözlemlemek önemlidir.
İki meme arasında bâriz bir asimetri veya görünür farklılık. Koltuk altı veya boyun bölgelerinde lenf düğümlerinde şişlik. Bu belirtiler her zaman meme kanseri anlamına gelmez, ancak herhangi bir anormallik veya şüphe durumunda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekiyor.” 
Eğitime katılan çalışanlara 40-69 yaş kadınların her iki yılda bir kez ve ücretsiz olarak mamografi ile tarama yaptırması bilgisi verilirken, kendi kendine yapılan kontrollerin aile ve akrabalara da anlatılması konusunda tavsiyelerde bulunuldu.  
Yozgat Şehir Hastanesi Konferans salonunda 1 saat süren etkinlik sonunda Eğitim Hemşireleri tarafından poliklinikler girişinde vatandaşlara broşürlerle bilgilendirme yapıldı.
HABER MERKEZİ