Türkiye Uzay Ajansı (TUA) ve TÜBİTAK iş birliği ile hazırlanan Millî Uzay Programı kapsamında Uluslararası Uzay istasyonunda görev yapacak olan Türkiye’nin ilk Uzay Yolcuları olarak seçilen; Hava Kuvvetleri Komutanlığında F-16 pilotu Alper Gezeravcı ve ROKETSAN'da uzay fırlatma sistemleri alanında sistem mühendisi Tuva Cihangir Atasever ile GUHEM Dünya Uzay haftası çerçevesinde Fatma Temel Turhan Bilim Sanat Merkezi öğrencileri ile zoom üzerinden buluştu.
Alper Gezeravcı ve Tuva Cihangir Atasever öğrencilerin sorularını yanıtladı. Türkiye'nin ilk uzay yolcuları Alper Gezeravcı ve Tuva Cihangir Atasever, seçilme süreçlerini, ABD'deki eğitimlerini ve uzay görevlerini anlattı. ABD'de sıkı eğitimden geçen Türkiye'nin ilk uzay yolcuları, görevlerine ilişkin eğitim gördükleri merkezde değerlendirmede bulundu. Uzay yolcuğu ilanlarını tesadüfen gördü
Uluslararası Uzay İstasyonu'na gidecek Alper Gezeravcı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde görevine devam ederken uzay görevine katıldığını söyledi.
Alper Gezeravcı, artık Türkiye'de gençlerin hayallerinin sınırlarının olmadığını belirterek, "Türkiye'nin 100'üncü yılında icra edeceğimiz ilk uzay yolculuğumuz, aslında bir yere varış hikayesi değil, devletimizin iradesiyle, gelecek nesillerin tereddütsüz değerlerinin sınırını taşıyabileceği, gökyüzünün derinliklerine öteleyebileceği bir yolculuğun başlangıç noktasıdır" diye konuştu.
Gezeravcı, seçim sürecinde her ne kadar her aşamayı bitirdikten sonra mutlu, gönül rahatlığıyla ayrılmış olsa da seçilmeye yönelik herhangi bir öngörüsü olmadığını dile getirdi. 
ABD'deki eğitime gelmeleriyle sürece ilişkin resmi çok daha net görme imkanları olduğunu vurgulayan Gezeravcı, kendilerini bekleyen süreçler, fiziki şartlar, görevin icrası ve beklenmeyen senaryolara ilişkin de çok daha net fikir sahibi olduklarını anlattı. Uzayda 14 gün kalması planlanıyor
Gezeravcı, uzay görevinin 2023'ün son çeyreğinde gerçekleştirilmesinin planlandığına işaret ederek, net takvime ilişkin yakın zamanda bilgi edinme imkanının olacağını kaydetti.
Tuva Cihangir Atasever de uzay yolculuğu rüyasının nasıl başladığını anlattı.
Atasever, "Esasında çocukluğumdan beri 'Astronot olacağım, uzaya gideceğim gibi bir hayalim vardı' diyemem. Benim için uzay yolculuğu rüyası 2014 yılında ilk olarak cereyan etti. Benim nihai hedefim ve arzum Ay'a gitmek. Ay'a yolculukta da alçak dünya yörüngesinde gerçekleştirilecek bir misyonun parçası olmak rasyonel adımlardan birisiydi. İlk bu şekilde karar verdim diyebilirim" diye konuştu.
Atasever, Türk Uzay Yolcusu ve Bilim Misyonu kapsamında 2 insanlı uçuş gerçekleştirileceğini belirterek, birinin Uluslararası Uzay İstasyonu'na gerçekleştirilecek misyon, diğerinin de yörünge altı uçuşu olduğunu anlattı. Uzay görevi sonrasında Türkiye'nin sürdürülebilir uzay ekosistemine ve endüstrisine sahip olması için çalışma niyetinde olduğunu vurgulayan Atasever, bu misyonun son insanlı uzay görevi olmaması, mikro yer çekimli ortamın sunduğu birtakım deney ve üretim imkanlarının sonuna kadar kullanılacağı, bu imkanlar sonucu yüksek nitelikli katma değer üreten iş imkanları ile teknolojilerin geliştirileceği bir Türkiye'nin tesisi için "dur durak bilmeden" gece gündüz çalışacağını kaydetti.
Etkinlik çerçevesinde karşılıklı bilgi alışverişinin yapıldığı buluşmada, öğrenciler sorularını yöneltti. Oldukça verimli geçen buluşmada öğrenciler ilk uzay yolcularına hayallerini aktardılar.
Bilim Sanat Merkezi Müdürü Abdulkadir Koyuncu, etkinlik koordinatörü Fen Bilgisi Öğretmeni Figen Kasap’a ve Sınıf Öğretmeni  Seher Şerefli'ye teşekkür etti.
             HABER MERKEZİ

Editör: Hakimiyet Gazetesi