Yozgat Belediyesi, insan ve doğa sağlığını tehdit eden plastik poşet kullanımını azaltmak için file ve bez çanta kullanma kampanyası başlattı. Plastik poşet kullanımına son vermek için alışverişlerden kullanmak üzere tasarlanan bez çantaların dağıtımı yapıldı. 

BEZ ÇANTA DAĞITILDI

Yozgat Belediyesi Sıfır Atık Projesi’ne katkı sağlamak amacıyla “Poşet getir bez çanta götür” isimli kampanyayı başlattı. 

Yozgat Belediyesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın hayata geçirdiği plastik alışveriş poşetlerinin kullanımını azaltmaya yönelik çevreci projeye tam destek veriyor. 

"Sıfır Atık Projesi"ne destek vermek amacıyla hayata geçirilecek çevreci uygulama kapsamında Yozgat’ta vatandaşlara bez torba dağıtılırken, poşetlerin geri dönüşüme katkı sağlanıyor.

Yozgat Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışma kapsamında, Pazar alışverişi yapan vatandaşlara bez çanta dağıtımı ücretsiz yapıldı.

DOĞA DOSTU

Yozgat Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürü Hamide Güven,  Marketlerde doğa dostu poşetlerin hammaddesi doğal ürünler olan materyalleri kullanılmasını amaçladıklarını söyledi.

Yozgat’ta naylon poşet kullanımını azaltmak için çalışma başlattıklarına değinen Güven,  vatandaşlara bez torba dağıttıklarını ifade etti.

Güven, Plastik poşetlerin doğaya  büyük zararlar verdiğine değinerek, poşetlerin kullanımının sınırlandırılması ve durdurulması gerektiğine dikkat çekti. Plastik çantalar yerine bez çanta, kese kağıdı gibi çözümler alışveriş merkezlerinde yaygınlaştırılmasının çalışıldığını vurgulayan Güven, Yozgat’ta da bez çanta kullanımının yaygınlaştırılması hedeflediklerini belirtti.

DOĞAYA ZARAR

Güven, “Günden güne doğal kaynakların azaldığı, su kıtlığı uyarılarının yapıldığı, kısacası çocuklarımız ve torunlarımız için tehlikeli, yetersiz bir doğa geleceğine sahip olma gerçeğiyle karşılaşıyoruz. Bu durum hem çok üzücü, hem de çok zor bir durumda olduğumuzu gösteriyor. Doğal kaynakların zarar görmesi ve doğal kaynakların tükenmesine yol açan durumlar arasında tabi ki en büyük sebep insanların yeterince sorumlu davranmaması oluyor. Doğaya attığımız atıkların çözünmesi ve toprağa, havaya, suya karışarak etkisiz hale gelmesi bazen aylar, bazen yıllar ve bazen de yüzyıllar sürüyor. Aslında etkisiz hale gelmesi demek son derece yanlış çünkü bu zor çözünen atık maddeler, doğaya karışırken kimyasal ve zararlı maddelerini de yayıyor. Bu nedenle doğal kaynaklar uygunsuz koşullara sahip oluyor, insanlar sağlığı tehdit eden bir hava solumak zorunda kalıyor, sağlıksız sular içiyor.

Ucuz olması nedeniyle birçok üründe kullanılan plastik materyali, doğaya en fazla zarar veren atıklardandır. Plastik poşetlerin doğaya bırakılmasından en az 1000 yıl sonra bu ürünlerin tamamen çözülmesi gerçekleşir. Aynı şekilde plastik tabakların çözülmesi için 500 yıl, pet şişeler için 400 yıl gibi süreçler gerekmektedir.

Bir plastik poşetin çevreye alelade bırakılmasıyla çeşitli durumlar gerçekleşir. Öncelikle toprağın plastiği emme yeteneği olmadığı için çok uzun süre boyunca toprakta kalan plastik, bünyesindeki zehirli, zararlı kimyasalları toprağa salar. Zaman içerisinde topraktaki canlılar ve çürütücüler tarafından bu plastik atıklar sindirilmeye çalışılır. Bu durumda topraktaki canlılar da aynı olumsuz etkilere maruz kalır, hayatlarını kaybeder ve bu toprak dengesinin, hatta su dengesinin bozulmasına kadar ulaşır. Plastik poşetlerin hammaddesi petrol türevli olduğu için çözünürken doğaya bıraktığı olumsuz etkiler çözünmesi için gereken 1000 yıllık süreçten bile çok daha sonra devam etmektedir.

Petrol türevli plastik poşetler yerine tercih edilmesi gereken ürünler bulunmaktadır. Bunlar hem daha kolay çözünmekte, hem de çözünmeleri sırasında doğaya daha az zarar vermektedir. Bazı ürünler ve doğada yok olma süreleri şu şekildedir: Köpükten yapılan malzemeler 50 yıl, alüminyum kutular 200-300 yıl, atılabilir bebek bezi 400-500 yıl, cam şişe 1 milyon yıl ve üzeri…

Dolayısıyla öncelikle plastik poşetler olmak üzere atıkları sınıflandırmak, geri dönüşümünü sağlamak, doğaya bırakmamak için çok çabalamak gerekiyor.

ÇEVRE KORUNMALI

Marketlerde sıklıkla karşılaşılan doğa dostu poşetlerin hammaddesi doğal ürünler olan materyalleri kullanmak. Doğal ve biyolojik hammaddelerle üretilen biyobozunur plastikten elde edilen çanta ve ürünlerin yapısında doğada yok olmasını hızlandırıcı materyaller ekleniyor. Genellikle hammaddeleri buğday, mısır ve patates gibi bitkilerden elde edilen nişasta oluyor ve bu nedenle toprakta çözünürken herhangi zararlı bir etki görülmüyor. Bakteriler, su ve karbondioksit etkisiyle de bozulması hızlandırılabiliyor. Marketlerde doğa dostu poşetler olarak anılan bez çanta ve türevleri bu materyallerle hazırlandığı için çevreye daha az zararlı ve insanların kullanımına da daha faydalı oluyor” dedi.

Editör: Hakimiyet Gazetesi