Doğdaş Akademi Kurs Merkezi’nden Tuba Doğdaş, LGS sınavının hafta sonu yapılacağını belirterek bu sürede ailelerin nasıl davranmaları gerektiği hususunda bilgiler verdi. 
Uzmanlar, Liselere Giriş Sınavı (LGS) sınavına girecek öğrencilere ve çocuklarını bu zorlu süreçte ebeveynlerine sınav heyecanını ve kaygısını azaltmak için uyarılarda bulundu.
Yozgat’ta binlerce öğrenci 2 Haziran'da düzenlenecek Liselere Giriş Sınavı'nda (LGS) ter dökecek. Sınavın stresi ise sadece sınava girecek öğrencileri değil, ailelerini de etkiliyor. 
LGS için geri sayım başladı. 2 Haziran Pazar günü yapılacak sınav öncesi hem öğrenciler hem de velileri büyük heyecan yaşıyor.  
Doğdaş Akademi Kurs Merkezi’nden Doğdaş, “Sınavı çocuklar için sakın ölüm kalım meselesi haline getirmeyin. Unutmayın, hiçbir sey çocuğunuzdan daha kıymetli değil. Çocuk için bu süreç zaten çok stresliyken bir de ekstra anlam yüklemeyin” dedi.
LGS sınavlarının yaklaşmasıyla birlikte binlerce öğrencinin sınav stresiyle başa çıkmak zorunda kaldığını dile getiren Doğdaş ailelerin çocuklarının durumunu iyi gözlemlemeleri gerektiğini ifade etti. Sınav yaklaştıkça sınav kaygısının arttığını belirten Tuba Doğdaş, ebeveynlerin öğrencilerinin yanında olduklarını hissettirmeleri gerektiğini kaydetti. Öğrencilere sınav öncesi kendilerini rahatlatmaları konusunda tavsiyelerde bulunan Tuba Doğdaş, öğrencilerin sınavı akademik bilgilerini göstermek için bir fırsat olarak görmelerinin heyecanlarını azaltmaya yardımcı olacağını belirtti. Tuba Doğdaş Kalan bu son günlerde hazırlıklarına güvenmelerini ve kendilerine inanarak sınava girmelerini söyledi.
Tuba Doğdaş, LGS öncesi velilere ve öğrencilere önerilerde bulundu. Öğrencilerin sınav yaklaştıkça çalışma tempolarını düşürdüğünü ya da çalışmayı bıraktığını ifade eden Tuba Doğdaş, öğrencinin eğer psikolojik olarak rahat hissediyorsa son güne kadar ders çalışabileceğini söyledi. Tuba Doğdaş, yeni bir konu öğrenmeye çalışmak yerine son birkaç günü tekrar ve test çözmeye ayırmanın yararlı olabileceğinin altını çizdi.
Sınav öncesindeki gece normalde yatılan saatten çok erken ya da çok geç uyunmaması gerektiğini dile getiren Tuba Doğdaş, öğrencilere uyuyamadıkları takdirde ılık bir duş almayı, kişinin sevdiği ve onu dinginleştirecek bir etkinlik yaparak süreci sakin geçirmesini önerdi.  Bir gecelik uykusuzluğun kişinin performansını etkilemeyeceğini hatırlatan Tuba Doğdaş, sınavdan bir gün önce yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı:
“Sınav öncesi fiziksel olarak seni aşırı yoracak faaliyetlerden uzak dur ancak yürüyüş yapmak gibi hafif egzersizler kendini dinç hissetmene yardımcı olur. Sınavdan önceki gün bilgisayar oyunları gibi saatlerce sabit kalmana ve zihninin yorulmasına neden olacak etkinliklerden kaçın. Sınavlar yapabildiklerini göstermen için birer fırsattır. Bu zamana kadar başardıklarını fark et; onlara odaklan ve kendine güven. Çalışmalarının karşılığını alacağına inan. Sınavla ilgili olumsuz düşünmenin başarını arttırmana yardımcı olmayacağını biliyorsun. Sınavdan önceki geceyi mümkün olduğunca sıradan geçirmeye çalış. Normalde yaptığın faaliyetler dışında etkinlikler planlama. Sınav öncesi kafanı dağıtmak amaçlı çevrendekilerin önereceği fiziksel olarak aşırı yorucu etkinliklerden kaçın. Sınav öncesi aşırı derecede çay, kahve gibi uyarıcı maddelerden ve sakinleştirici ya da uyarıcı niteliği taşıyan ilaçlar kullanmaktan kaçın. Konuşma ve davranışları ile sınava yönelik kaygılanmana neden olan insanlarla mümkünse görüşme. Görüşmek zorundaysan da onlarla sınavla ilgili konuşmamayı tercih et.”
                                 SALİH AKGÜL

Editör: Hakimiyet Gazetesi