Sorgun Gençlik Derneği (SORGED) tarafından 28 "Suyun Önemi ve Su Ayak İzi" başlıklı eğitim düzenlendi. 
Yozgat Belediyesi Eğitim ve Kültür Merkezi’nde  (Tarihi Askerlik Şubesi) düzenlenen  eğitime 20 genç katıldı.
Yozgat Bozok Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Murat Ay,  dünyada ve Türkiye’de yaşanan su sıkıntısına dikkat çekti. Gereksiz su kullanımının tüketimi arttığına değinen Dr. Ay, artan nüfus, küresel ısınma, kuraklık gibi nedenlerle suya talep artarken, tatlı su kaynakları her geçen yıl azaldığına değindi.
Dr. Ay, “Yaşadığımız gezegenin %70’i sudan oluşmaktadır. Bu su oranının yalnızca %3’ü içilebilir tatlı su kaynağı olarak bilinmektedir. Ulaşılabilen tatlı su kaynaklarımız ise %1’ine tekabül etmektedir. Hal böyle olunca hem küresel olarak hem de ulusal olarak su kullanımı ve tüketimine dikkat etme hassasiyetinin önemine dikkat çekmektedir. Su krizi tüm dünyayı yakından ilgilendiren bir konudur. Dünya genelinde artan nüfus, iklim değişikliği, sabit kalan su kaynağı, ufukta ciddi bir su krizine neden olabileceği öngörülmektedir. Günümüzde seksen yıl önce tükettiğimiz suyun neredeyse dört katını tüketir hale geldiğimiz görülmektedir. Çağımızda gereğinden fazla su tüketimi yapıyor, sessiz kalıyor ve çözüm bulmakta gecikiyoruz. Son yılların en mühim hadisesi olan sürdürülebilirliktir. Su tüketimi ve suyun geleceği açısından sürdürülebilirlik oldukça önemlidir.  Birleşmiş Milletler’in (BM) 2021 yılında açıkladığı Su Kalkınma Raporu’na göre, 3 milyardan fazla insanın suya erişim olanağı bulunmamaktadır ve 2030 yılına kadar su kıtlığının %40 seviyelerine yükseleceği öngörülmektedir” dedi.
Su tasarrufunun sağlanmasının gerekliliğine değinen Dr. Ay, ekonomik sürdürülebilirlik açısından kendi su kaynaklarını korumasına dikkat çekti.
Türkiye için su ayak izinin hesaplanması, geleceğe yönelik planlamalar yapılması, sorunlara çözüm önerileri geliştirilmesi, toplumun su tasarruf bilincinin artırılması, paydaşlar bazında su yönetimine katılımın sağlanması ve ulusal politikalarda değişim gerçekleştirilmesi açısından önemine değinen Dr. Ay, şunları kaydetti:
“Su ayak izi, birim işlemde tüketilen suyun miktarını ve türünü gösteren bir terimdir.Herhangi bir ürün veya hizmetin üretiminde, bir bireyin günlük yaşantısında küçük veya büyük ölçeklerde su ayak izi hesaplama işlemi yapılabilir. Bu işlem sayesinde ne kadar temiz suyun boşa harcandığı, ne kadar su tasarrufu yapılarak aynı işlemin tamamlanabileceği değerlendirilir. Ayrıca suyun türüne göre bir sınıflandırma da yapıldığından, harcanan suyun niteliğinde de gerekli düzenlemeler yapılabilir. Su ayak izi hesaplayıcı ile yapılan hesaplar, ne kadar su tasarrufu yapılması gerektiği hakkında bilgi vericidir. Direkt olarak su kullanımının haricinde, dolaylı yoldan yapılan su tüketimlerini ortaya çıkaran önemli bir göstergedir. Bu göstergeler baz alınarak daha fazla su tasarrufu yapmak mümkündür.”
SORGED Başkanı Halil Uğuz,  suyun önemine dikkat çekmek amacıyla eğitimi düzenlediklerini aktardı. Uğuz, su ile ilgili sürdürülebilirlik çalışmaları, suyun hayatımızdaki yeri ve önemi, bilinçli su tüketimi, su çeşitleri ve su ayak izi konularında eğitim verildiğini ifade etti.                      SALİH AKGÜL
 

Editör: Hakimiyet Gazetesi