Sağlık açısından faydalı olduğu tespit edilen Aronya’nın üreticilerle tanıştırılması ve üretiminin yaygınlaştırılması amacıyla Yozgat’ta geçen yıl toprakla buluşan bitkinin kontrollerini sürüyor.
Halk arasında 'süper meyve' olarak bilinen ana vatanı Kuzey Amerika olan aronya meyvesi Yozgat’ta alternatif tarım ürünü olarak deneniyor.
Türkiye’nin önemli tarım bölgesi olan Yozgat’ta alternatif ürün kapsamında ekimi yapılan aronya meyvesinin kontrolleri yapıldı.
Çiftçilere alternatif gelir kapısı olması planlanan aronya denemesi Şefaatli’ye bağlı Gülistan köyünde gerçekleştirildi. Çiftçi Hacı Tufan’a ait 1 dekar alanda uygulanan aronyanın dikiminde ilk ürün de geçen yıl alındı.
Bilimsel olarak, sağlık açısından faydalı olduğu tespit edilen 'Aronya' yı üreticilerle tanıştırarak, üretiminin yaygınlaştırılması amaçlanıyor.
Yozgat Tarım ve Orman İl Müdürü Tanju Özkaya, Sağlık yönünden çok faydalı olduğu bilenen aronya meyvesinin ekiminin yapıldığı tarlanın takibinin yapıldığını söyledi.
Aronya gerek birim alandaki yüksek getirisi gerekse sağlık açısından yüksek antioksidan içermesi ve kansere karşı faydaları sebebiyle en çok aranan üzümsü meyvelerden biri haline geldiğine değinen İl Müdürü Özkaya, “Gülgiller familyasından çalı formunda, 80-140 cm’ye kadar boylanabilen, yaklaşık 6 mm çapında mor-siyah meyveleri olan Kuzey Amerika menşeili çok yıllık bir bitkidir.
Aronya yüksek antioksidan bir bitkidir. Bu meyve türünün düzenli tüketimi ile kardiyovasküler hastalıklar, sindirim sistemi hastalıkları ve bazı kanser hastalıklarına karşı koruma sağladığı tespit edilmiştir. Soğuk algınlığı, mide hastalıkları, bağırsak, karaciğer ve safra kesesi dahil olmak üzere çeşitli hastalık ve radyasyon zehirlenmesi tedavisinde kullanılmaktadır. Gerek meyvesi gerekse taze yapraklarından çay yapılabilmektedir. Akdeniz tipi diyetlerin vazgeçilmez ürünü olan aronya vitamin, mineral ve lif bakımından son derece zengindir. Aronya krem ve sabunlarda, cilt bakımında ve esans ham maddesi olarak kozmetik sanayisinde kullanılabilen bir meyvedir.
ARONYA  MEYVESİ
Anavatanı Kuzey Amerika olan aronya, üzümsü bir meyve olup sağlık potansiyeli nedeniyle 1900'lü yılların başlarında Rusya'ya getirilmiş ve yetiştiriciliğine başlandı. Aronya geniş bir iklim kuşağı ve toprak şartlarına adapte olabilmesi, zengin içeriği ile insan sağlığına ve beslenmesine katkısı nedeni ile 'Süper Meyve' olarak adlandırılıyor. Odunsu çok yıllık çalı formunda bir bitki. Çiçeklenme genellikle mayıs ayında başlar, bu nedenle ilkbahar geç donlarından zarar görmez. 
Çalı formunda, 80-140 cm’ye kadar boylanabilen, mor-siyah meyveleri olan Kuzey Amerika menşeili çok yıllık bir bitki. Halk arasında güç meyvesi olarak adlandırılır. Aronya meyveleri taze olarak, meyve suyu sanayisinde, ilaç sanayisinde, baharat sanayisinde, kuru yaprağı ve kuru meyvesi çay olarak ve diyet menülerinde kullanılıyor. Vitamin, mineral ve lif bakımından son derece zengin.  Türkiye’de aronya 2012 yılında Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’nce başlatıldı. 2017 yılında Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından 2 adet aronya çeşidi tescil edilip sertifikalı fidanları üretilmeye başlandı. SALİH AKGÜL
 

Editör: Hakimiyet Gazetesi