Toprak İşlemesiz olarak yapılan buğday demonstrasyonunda yüksek verim alındı.
Yozgat’ta toprak işlemesiz tarım sisteminin çiftçilere uygulamalı olarak gösterilmesi amacıyla 2014 yılında başlanılan çalışmalar devam ediyor.
Sorgun’a bağlı Doğankent beldesinde Veli Çelik’e ait arazide teknik personeller kontrolünde uygulanan Toprak İşlemesiz buğday demonstrasyonlarının hasadı yapıldı.
Hasat programına Tarım ve Orman İl Müdürü Tanju Özkaya, İl ve İlçe Müdürlüklerinde görevli teknik personeli ve çiftçilerin katılımı ile yapıldı.
İl Müdürü Özkaya, yapılan çalışma ve toprak işlemesiz tarım hakkında çiftçilere bilgi verdi.
Özkaya, toprak işlemesiz tarımın toprağın yapısı bozulmadan, her şey doğal ortamına bırakıldığını, böylece toprakta mikroorganizma faaliyetleri, toprağın su tutma kabiliyetini artırdığını ifade etti.
Toprak işlemesiz tarım faaliyetinin girdi, zaman ve işgücünden önemli düzeyde tasarrufu da beraberinde getirdiğine dikkat çeken İl Müdürü Özkaya, çiftçinin daha karlı üretim yapmasına imkan verildiğinin altını çizdi.
İl Müdürü Özkaya, “Çiftçiler için daha az masraflı, çevre ve dünya için daha çevreci ve faydalı olan Toprak İşlemesiz tarımı çiftçilerimize yaygınlaştırmak ve göstermek için demonstrasyon çalışmaları yapıyoruz. Bu üretim sezonunda da bu beldemizde önder çiftçimiz Veli Çelik’le birlikte bu sistemi köydeki diğer çiftçilerimize uygulayarak göstermek istedik. Bu demonstrasyon tarlamızı da bu yıl 2. Defa toprak işlemesiz olarak ektik. Geçen yıl buraya yine toprak işlemesiz olarak nohut ekilmiş ve çok güzel sonuçlar alınmıştı. Bu sene de buraya yine hiçbir toprak işlemesi yapmadan buğday ekimi yaptık. Çiftçimize doğrudan ekim mibzeri ve teknik personelimizle destek verdik.
Bu çalışmamızda aynı zamanda Bakanlığımıza bağlı Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsünce geliştirilmiş olan yerli tohumlarımızı da çiftçilerimize göstermiş ve tanıtmış oluyoruz. Burada Enstitümüz tarafından yeni geliştirilmiş olan Aytenabla Çavuş, Demirhan, ve Fazılbey ekmeklik buğday tohumları ekildi. Ekimini yaptığımız diğer alanlarda ise bölgede en çok ekimi yapılan Makarnalık buğday çeşidi olan Kızıltan çeşidi ekildi.
Bu yıl kışın biraz uzun sürmesi ve Nisan ayında yağmur yağmamasına rağmen sonradan gelen bereketli yağmurlarla iyi bir üretim sezonu geçirdik. Bu bölgede buğday ekimlerinde 300-350 Kg/Da civarında verimler alındı. Hasat sonucunda gördük ki toprak işlemesiz olarak ekilen arazide hiçbir verim kaybı olmadı. Hatta verim artışı oldu. Hasatlardan çeşitlere göre değişen 350-400 Kg/Da civarında verimler aldık. Biz bu verimleri geleneksel olarak toprağı işleyen çiftçilerimize göre toprağı işlemeden daha az masraf ve işgücüyle aldık. Sonuçlar somut olarak ortadadır. Bu nedenle tüm çiftçilerimize toprak işlemesiz tarımı tavsiye ediyoruz. Bu konuda çiftçilerimize her türlü yardıma hazırız”dedi.
HABER MERKEZİ

Editör: Haber Merkezi