Yozgat Tarım ve Orman İl Müdürlüğünce toprak işlemesiz ekilen nohut hasadı yapıldı. Türkiye’nin önemli tarım bölgeleri arasında bulunan Yozgat’ta toprak işlemesiz tarım uygulamaları yaygınlaştı. Türkiye’de nohut üretiminde ikinci sırada bulunan Yozgat’ta nohut hasadı gerçekleştirildi. 
Sorgun’a bağlı Doğankent beldesinde  uygulanan toprak işlemesiz nohut ve mercimek demonstrasyonlarının hasatları yapıldı. Mercimekte dekar başına 160, nohutta ise 200  kilograma varan verimler alındı. 
Geleneksel toprak işlemeli tarımla yapılan ekimlerle aynı hatta daha fazla verimler alındı. 
Tarım ve Orman İl Müdürü Tanju Özkaya, toprak işlemesiz ve masrafsız ekiyoruz daha fazla ürün aldıklarını vurguladı.
İl Müdürü Özkaya, çiftçilere toprak işlemesiz tarım, doğrudan ekim tekniği ve faydaları hakkında bilgi verildiğini kaydetti. 
Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekiplerinin toprak işlemesiz tarım sistemini il genelinde yaygınlaştırmak için demonstrasyon ve eğitim çalışmalarını yürüttüğünü dile getiren Özkaya, “İklim değişikliğinin etkilerini hissettiğimiz şu günlerde çevreye dost olan toprağı ve çevreyi koruyan, çiftçimiz için daha az masraflı toprak İşlemesiz tarımı İlimizde yaygınlaştırmak için eğitim, yayım ve demonstrasyon çalışmalarımıza devam ediyoruz. Toprak işlemesiz tarım, Yozgat gibi karasal iklim gösteren illerimizde özellikle kuru alanlarda uygulanabilecek olan bir sistemdir. Önceki yıllarda yaptığımız uygulamalarda bu sistemde herhangi bir verim kaybı olmadığını, hatta bazı alanlarda verim artışı olduğunu gözlemledik.  Hasat sonucunda toprak işlemesiz olarak ekilen arazilerde verim kaybı olmadı. Hatta bazılarında verim artışı oldu.  Mercimekte dekar başına 160 kg, nohutta ise 160 ila 215 Kg arasında verimler alındı.
Bu demonstrasyon İlimizde toprak işlemesiz tarımın sürdürülebilirliğini göstermek açısından önemli bir çalışmadır. Özkaya, toprak işlemesiz tarımda dekar başına ortalama 5 litre yakıt tasarrufu sağlandığına ve toprak işleme aletlerine yapılan masraf, işgücü ile amortisman maliyetlerinin de en aza indirildiğine değinerek, bütün bunlar dikkate alındığında bu sistemde çiftçinin dekardan tasarrufunun 300-500 lira civarında olduğunu aktardı.
 Özkaya, toprak işlemesiz tarım uygulamasında anızlar toprak üstünde bırakıldığından toprağın organik madde seviyesi arttığını, toprak erozyonu azaldığını ve anız yangınlarının önüne geçildiğini vurguladı.
 Özkaya, toprak işlemesiz tarım uygulamasında tarlaya her yıl farklı üretim çeşidinden ürün ekilmesi ve konu uzmanlarından teknik bilgi ve yardım alınması gerektiğinin altını çizerek, İl Müdürlüğü olarak çiftçilere teknik destek ve bilgi verdiklerini ifade etti.
SALİH AKGÜL