Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Anadolu Ajansı Editör Masası’nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Küresel enerji piyasalarında yaşanan gelişmelerin ardından elektrik ve doğalgaz fiyatlarına zam yapılıp yapılmayacağı sorusuna yanıt verdi.

Enerji krizine ilişkin değerlendirme
Bakan Bayraktar, küresel ölçekte enerji arzına ilişkin risklerin arttığını belirtti. Petrol piyasasında talep tarafında sorun bulunmadığını ifade eden Bayraktar, arz tarafında ise ciddi bir baskı oluştuğunu dile getirdi.
Türkiye’nin enerji arzında bir sorun yaşamadığını belirten Bayraktar, rafinerilerin çalışmaya devam ettiğini ve tedarik sürecinin sürdüğünü ifade etti. Türkiye’nin Hürmüz Boğazı’na bağımlılığının sınırlı seviyede olduğunu da sözlerine ekledi.
Destek programı devam ediyor
Enerji fiyatlarının vatandaş üzerindeki etkisini azaltmak amacıyla uygulanan destek programlarının sürdüğünü belirten Bayraktar, bu kapsamda bütçede önemli bir kaynak ayrıldığını ifade etti.
Elektrik ve doğalgaz fiyatlarına ilişkin değerlendirmede bulunan Bayraktar, küresel gelişmelerin yakından takip edildiğini ve fiyat düzenlemelerinde bu verilerin dikkate alındığını belirtti. Nisan ayı içerisinde yeni bir değerlendirme yapılabileceğini ifade etti.

Kademeli tarifede yeni adım
Doğalgazda kademeli tarifeye ilişkin de açıklama yapan Bayraktar, ortalamanın üzerinde tüketim yapan abonelere yönelik farklı uygulamaların gündemde olduğunu söyledi. Bu düzenlemenin sınırlı sayıda aboneyi etkileyeceği belirtildi.
İran’dan Türkiye’ye gaz sevkiyatının kesildiği yönündeki iddialara da değinen Bayraktar, bu yönde bir durumun söz konusu olmadığını ve depolama tesislerinin doluluk oranının yeterli seviyede bulunduğunu ifade etti.



