Resmi Gazete'de yayınlanan kararda esnaf ve sanatkarlar için de yeni düzenlemeye gidildi.
Resmi Gazete’de yayımlanan 10953 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile tarımsal üretim finansmanında devrim niteliğinde bir değişikliğe gidildi. Yapılan düzenleme ile Ziraat Bankası, Ziraat Katılım ve Tarım Kredi Kooperatifleri üzerinden kullandırılan Hazine destekli kredilerde borç engeli büyük oranda ortadan kalktı.
![]()
Esnafa 2026 Sonuna Kadar Muafiyet İmkanı
Karar kapsamında, Türkiye Halk Bankası Anonim Şirketi tarafından esnaf ve sanatkarlara kullandırılacak kredilerde önemli bir istisna getirildi. Belirli meslek kollarında faaliyet gösteren esnaf ve sanatkarlar için 31 Aralık 2026 tarihine kadar kredi kullandırımı sırasında vergi dairesine vadesi geçmiş borç veya sosyal güvenlik prim borcu bulunmaması şartı aranmayacak.
Bu muafiyet sayesinde borcu olan esnafın da düşük faizli krediye ulaşarak işlerini büyütmesinin önü açıldı.
Borçlar Krediden Doğrudan Ödenebilecek
Muafiyet kapsamı dışındaki kredi kullanımlarında, borcu bulunan esnaf ve sanatkarlar için mahsup sistemi uygulanacak. Kredi kullandırımı sırasında borcu olduğu tespit edilenlerin, Hazine faiz desteğiyle sağlanan kredinin azami %25’ine denk gelen tutarı, banka tarafından doğrudan ilgili tahsil dairelerine hesaben yatırılacak. Banka tarafından bu kapsamda tahsil edilecek tutar, kredi büyüklüğü fark etmeksizin bir yıl içerisinde toplam 300.000 TL’yi aşamayacak.
Borç ödemesinin ardından kredinin kalan kısmı esnaf ve sanatkara kullandırılacak.
400 Bin Tl’ye Kadar Borç Sorgulaması Yapılmayacak
Yeni karara göre, temel hayvansal ve bitkisel üretim konularında 31 Aralık 2026 tarihine kadar kullandırılacak olan ve tamamı ayni (mal/ürün) nitelikteki 400.000 TL’ye kadar olan kredilerde vergi ve SGK borcu sorgulanmayacak.
Bu düzenleme ile küçük ve orta ölçekli üreticilerin borç engeline takılmadan üretim girdilerine ulaşması hedefleniyor.
Borçlar Krediden Mahsup Edilebilecek
Kredi limiti 400 bin TL’yi aşan veya nakdi kredi kullanmak isteyen üreticiler için ise borç mahsubu imkanı getirildi. Vergi veya SGK borcu bulunan çiftçilerin, kredi tutarının azami %25’ine denk gelen kısmı (yıllık 300 bin TL’yi aşmamak kaydıyla) banka tarafından doğrudan ilgili tahsil dairelerine yatırılacak. Borç ödemesinin ardından kredinin kalan kısmı üreticiye kullandırılacak.
Borç ödemesi için kullanılan bu kısımda da üretim konusundan bağımsız olarak %25 oranında Hazine faiz desteği uygulanacak.



