Milli Teknoloji Hamlesinin dip dalgasını oluşturmaya aday gençler için oluşturulan Deneyap Teknoloji Atölyeleri başvuruları 7 Şubat’ta başladı.
Deneyap Teknoloji Atölyeleri, Türkiye’nin yetenekli çocuklarını geleceğe hazırlıyor. Edirne’den Kars’a yurdun 81 ilinde 139 Deneyap Teknoloji Atölyesinde on binlerce öğrenciye Robotik ve Kodlamadan Nanoteknolojiye, Tasarım ve Üretimden Yapay Zekaya 11 farklı eğitim veriliyor. Milli Teknoloji Hamlesinin dip dalgasını oluşturmaya aday gençler için başvurular 7 Şubat’ta başladı. Yeni öğrencilerini bekleyen Deneyap Teknoloji Atölyeleri için son başvuru tarihi ise 25 Şubat 2024.
Yozgat’ta Deneyap  Teknoloji Atölyeleri’ne ilişkin bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.
Deneyap  Teknoloji Atölyeleri, gelecek yüzyılın ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak proje tabanlı, günlük yaşam problemlerini ele alan, öğrencilerin 21. Yüzyıla entegre becerileri kazanmalarını sağlayan, kapsamlı ve farklı bir eğitim modeli ortaya koyuyor.
Deneyap Teknoloji Atölyelerinde eğitim almak isteyen öğrenciler e-sınav, çevrim içi eğitim ve görev tamamlama, uygulama sınavı olmak üzere üç aşamalı öğrenci seçme sınavına tabii olacak. Öğrenci seçme sınavına 4. Sınıf, 5. Sınıf, 8. Sınıf ve 9. Sınıf öğrencileri başvurabilecek.
Türkiye’nin kalkınması için Milli Teknoloji Hamlesinin itici gücünü oluşturacak, teknoloji üretme ve geliştirme konusunda meraklı bireyler yetiştiren Deneyap Teknoloji Atölyelerinde öğrenci seçme süreci üç aşamadan oluşuyor. 
Başvuru yapan adaylar, öncelikle “E-Sınava” katılıyor. E-Sınavı başarıyla geçen belli sayıda aday ikinci adım olan “Çevrim içi Eğitim ve Görev Tamamlama” aşamasına, ardından bu aşamada da başarılı olan adaylar “Uygulama Sınavına” davet ediliyor. Tüm aşamaları başarıyla tamamlayan öğrenciler, Deneyap Teknoloji Atölyelerinde eğitim almaya hak kazanıyor.
36 ay ücretsiz teknoloji eğitimleri
11 farklı program başlığında 36 ay süren bu eğitimler öğrencilere tamamen ücretsiz olarak sunulurken, öğrencilerin Deneyap Teknoloji Atölyelerine katılabilmesi için aşamaları başarıyla tamamlamaları gerekiyor. Deneyap Teknoloji Atölyelerinde eğitim alan öğrenciler teknoloji alanında almış oldukları eğitimleri, bilgi ve tecrübeleri kullanarak her eğitim sonunda proje şenliklerine katılıyor. Bu şenliklerde öğrenciler özgüven kazanarak takımlarını kurup mentorleri eşliğinde ulusal ve uluslararası olmak üzere TEKNOFEST gibi yarışmalara hazırlanıyor. Eğitimlere paralel olarak Deneyap öğrencilerinin sosyal gelişimlerine katkı sunmak amacıyla teknik ve bilimsel geziler, piknik ve kamp programları da gerçekleştiriliyor.
TÜBİTAK Bilim ve Toplum Başkanlığı Eğitim Atölyeleri Müdürlüğü tarafından yürütülen "Deneyap Teknoloji Atölyeleri Başvuruları" ile ilgili İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge Birimi, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile ortak online toplantı gerçekleştirdi. Microsoft teams üzerinde Merkez ve 13 ilçesinde bulunan ilgili kademe sınıflarındaki öğrencilere akıllı tahtalar aracılığıyla ulaşılarak, süreç hakkında bilgilendirme yapıldı.
                  SALİH AKGÜL
 

Editör: Hakimiyet Gazetesi