TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen 12. Yargı Paketi, infaz sistemi ve yargılama süreçlerine ilişkin dikkat çeken düzenlemeleri beraberinde getirdi. Yeni yasayla birlikte, mağdurun zararını belirli süre içinde karşılayan hükümlülerin cezalarında indirim uygulanmasının önü açıldı.

Etkin Pişmanlık Kapsamı Genişletildi

Yeni düzenlemeye göre, haklarında kesin hüküm verilmiş ve dosyaları infaz aşamasında bulunan kişiler, mağdurun uğradığı zararı altı ay içerisinde tamamen gidermeleri halinde etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanabilecek.

Bu şartı yerine getiren hükümlülerin cezalarında yarı oranına kadar indirim uygulanabilecek. Düzenleme, yürürlüğe girmeden önce kesinleşmiş dosyaları da kapsayacak.

Cezanın İnfazı Devam Edecek

Yasa kapsamında mağdurun zararının karşılanması sürecinde cezanın infazı durdurulmayacak veya ertelenmeyecek. İndirim kararı, zararın tamamen giderilmesinin ardından etkin pişmanlık hükümleri çerçevesinde değerlendirilecek.

Hukuk Davalarına Süre Sınırı

12. Yargı Paketi yalnızca infaz hükümlerini değil, hukuk yargılamalarını da kapsıyor. Yeni düzenlemeye göre, Hukuk Muhakemeleri Kanunu kapsamındaki davalarda duruşmalar arasındaki süre en fazla üç ay olacak.

Bu değişiklikle birlikte davaların daha kısa sürede sonuçlandırılması hedefleniyor.

Bilirkişi Görevlendirmelerine Yeni Düzenleme

Paket kapsamında, yalnızca hukuki değerlendirmeyle çözülebilecek konularda gereksiz yere bilirkişi görevlendiren hâkim ve savcılar hakkında uyarma cezası uygulanabilecek.

Adalet Bakanı'ndan Değerlendirme

Düzenlemenin kabul edilmesinin ardından açıklama yapan Adalet Bakanı Akın Gürlek, 12. Yargı Paketi ile adalet hizmetlerinin daha hızlı, etkin ve verimli yürütülmesini amaçladıklarını belirtti.

Yeni düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle birlikte hem infaz süreçlerinde hem de yargılamalarda önemli değişikliklerin hayata geçirilmesi bekleniyor.

Kaynak: Haber Merkezi