Ankara Polatlı’da yaşayan 80 yaşındaki Mürsel Yetik, 1967’den bu yana tuttuğu günlüklerde hem kendi hayatını hem de köyünün tarihini kaydediyor.

Ankara’nın Polatlı ilçesine bağlı Hacıtuğrul Mahallesi’nde yaşayan 80 yaşındaki Mürsel Yetik, tam 59 yıldır yaşadığı olayları günlüklerine not ediyor. Genç yaşta askerlik yaptığı dönemde başladığı yazma alışkanlığını aralıksız sürdüren Yetik, yalnızca kendi hayatını değil, köyünde yaşanan gelişmeleri ve Türkiye gündemini de yıllardır defterlerine kaydediyor. Çiftçilik yaparak geçen bir ömrün tanıklığını satırlara taşıyan Yetik’in biriktirdiği onlarca defter, bugün adeta yaşayan bir arşiv niteliği taşıyor.

Askerde Başlayan Günlük Tutma Alışkanlığı 59 Yıldır Sürüyor

Mürsel Yetik’in günlük serüveni 23 Kasım 1967’de askere gitmesiyle başladı. O gün köyünden ayrılarak Afyon’a teslim olduğunu anlatan Yetik, ilk notlarını da asker ocağında kaleme aldı. Daha sonra Kütahya’da görev yaptığını ve çavuş olarak askerliği tamamladığını belirten Yetik, köyüne döndükten sonra da yazmayı bırakmadı.

Yıllar içinde günlükleri yalnızca kişisel hatıralardan ibaret olmaktan çıktı. Mahallede yaşanan olaylar, köylere gelen misafirler, vefatlar, düğünler, tarım sezonları ve hava koşulları düzenli şekilde defterlere işlendi. Yetik, duyduğu her ayrıntıyı kayıt altına almaya çalıştığını söylüyor.

Televizyon haberlerinden öğrendiği gelişmeleri de akşam saatlerinde yazdığını ifade eden Yetik, yaşananların unutulmaması gerektiğini düşünüyor.

Köy Hayatını ve Türkiye Gündemini Aynı Defterde Topladı

Yetik’in yıllar boyunca tuttuğu defterler, yalnızca kişisel anıları değil bir dönemin sosyal yaşamını da yansıtıyor. Tarımsal üretim dönemleri, kurak geçen yıllar, yoğun yağışlar ve mahallede yaşanan önemli gelişmeler defterlerde ayrıntılı şekilde yer alıyor.

Köyüne gelen insanlarla sohbet ettiğini anlatan Yetik, isimleri ve memleketlerini bile not ettiğini belirtiyor. Bu yönüyle günlükler, bölgenin yakın geçmişine dair önemli bir sözlü tarih kaynağı niteliği taşıyor.

Uzun yıllar çiftçilik yaparak yaşamını sürdüren Yetik, sağlık sorunları nedeniyle artık çalışamasa da yazı yazmayı bırakmayı düşünmüyor. Ona göre günlük tutmak artık bir alışkanlıktan çok hayatının ayrılmaz bir parçası.

“Bu Bir Hastalık” Diyerek Yazmayı Sürdürdü

Mürsel Yetik, yaklaşık 60 yıla yaklaşan günlük alışkanlığını “Bu bir hastalık” sözleriyle anlatıyor. Yazmadan duramadığını söyleyen Yetik, yıllar boyunca yüzlerce sayfa not tuttuğunu ifade ediyor.

80 yaşına rağmen her gün yazmaya devam ettiğini belirten Yetik, çevresindeki insanların da bu alışkanlığını bildiğini ve kendisine sık sık ajanda hediye ettiğini anlatıyor. Önceden banka defterlerine yazdığını söyleyen Yetik, şimdi ise ajandalar kullandığını ifade ediyor.

Yılların birikimini taşıyan defterler, yalnızca bir insanın hayat hikâyesini değil, Anadolu’daki kırsal yaşamın değişimini de gözler önüne seriyor.

Kaynak: İHA