Yozgat'ın Sorgun ilçesine bağlı Peyniryemez köyünde bulunan Çadır Höyük'te yürütülen arkeolojik kazılar, Anadolu'nun binlerce yıllık tarihine ışık tutmaya devam ediyor. SUNY Cortland Üniversitesi Antropoloji Bölümü'nden Prof. Sharon Steadman başkanlığında sürdürülen çalışmalarda, yaklaşık 6 bin yıl boyunca kesintisiz yerleşime ait önemli bulgular gün yüzüne çıkarılıyor.
33 yıldır devam eden kazı çalışmalarında Kalkolitik Dönem, Hitit, Demir Çağı ve Bizans dönemlerine ait kalıntılar incelenirken, araştırmacılar bu yıl özellikle dönemin mimari yapısını anlamaya odaklandı.

6 Bin Yıllık Yaşamla Günümüz Köyü Arasında Dikkat Çeken Benzerlik
Kazı Başkanı Prof. Sharon Steadman, höyükte ortaya çıkarılan yerleşim düzeninin günümüzde Peyniryemez köyündeki yaşamla şaşırtıcı benzerlikler taşıdığını belirtti.
Steadman, kerpiç mimarinin geçmişte olduğu gibi bugün de bölgede yaygın olarak kullanıldığını ifade ederek, kazılarda avlulu evler ve bu avluların çevresine inşa edilen odaların tespit edildiğini söyledi. Günümüzde de köydeki evlerin benzer şekilde aynı caddeye baktığını belirten Steadman, bu yerleşim planının insanların birbirleriyle iletişimini kolaylaştırdığını dile getirdi.

Çanak Çömlek Üretiminin İzleri Ortaya Çıkarıldı
Kazılarda evlerin avlularında yoğun şekilde çanak çömlek üretimi yapıldığına dair bulgular elde edildi. Araştırmacılar, ortaya çıkarılan mimari kalıntılar ve üretim alanları sayesinde binlerce yıl önce bölgede yaşayan insanların günlük yaşamını daha ayrıntılı şekilde inceleme fırsatı buluyor.
Çadır Höyük'te sürdürülen kazı çalışmalarının, Anadolu'nun tarih öncesi dönemlerinden Bizans'a kadar uzanan kültürel mirasın anlaşılmasına önemli katkı sağlaması bekleniyor.





