Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), Yozgat genelindeki ortaokul ve liselerde uygulanacak ortak yazılı sınavlarda ülke çapında tek bir ölçme-değerlendirme standardı oluşturmak amacıyla geliştirdiği merkezi dijital soru havuzunu 26 Ekim Pazartesi günü erişime açıyor. Yozgat’taki okullarda 16 temel branşta uygulanacak ve ilk etapta 8 bin açık uçlu sorunun yer alacağı yeni sistem, sınav hazırlık süreçlerini doğrudan dijital ortama taşıyacak.
Milli Eğitim Bakanlığı, 2026-2027 eğitim-öğretim yılının birinci döneminden itibaren Yozgat il merkezi ve tüm ilçelerindeki ortaokul ile liselerde sınav süreçlerini baştan aşağı dönüştürecek yeni bir altyapıyı uygulamaya alıyor. 26 Ekim Pazartesi günü öğretmenlerin kullanımına sunulacak olan dijital soru bankası platformu; Yozgat’taki farklı okullar ve şubeler arasındaki notlandırma farklılıklarını ortadan kaldırarak ortak bir başarı standardı yakalamayı hedefliyor. Ezber odaklı sınav anlayışını geride bırakmayı amaçlayan model, öğrencilerin anlama, sentez ve analitik düşünme yeteneklerini açık uçlu sorularla ölçecek.
Yozgat’taki Okullarda 16 Temel Derste Geçerli Olacak
Yozgat İl Millî Eğitim Müdürlüğü koordinasyonundaki tüm resmi ve özel okulları kapsayan yeni model; ortaokul düzeyinde 5, 6 ve 7'nci sınıfları, lise kademesinde ise 9, 10 ve 11'inci sınıfları doğrudan ilgilendiriyor. Sistem; Türkçe, Türk dili ve edebiyatı, matematik, fen bilimleri, fizik, kimya, biyoloji, tarih ve İngilizcenin yer aldığı 16 temel derste yürütülecek. Bakanlıkça oluşturulan dijital soru bankasına ilk aşamada 8 bin açık uçlu soru aktarılırken, her yeni sınav periyodunda veri tabanına 8 bin yeni soru daha ilave edilecek.

Yozgatlı Öğretmenlerin Yetkisi ve Soru Belirleme Süreci
Yozgat’ta görev yapan branş öğretmenleri, sınıfların müfredat işleyiş durumuna göre sınav kâğıtlarına kendi belirleyecekleri iki açık uçlu soruyu doğrudan ekleyebilecek. Geriye kalan sınav soruları ise öğretmenin sisteme gireceği kazanım ve zorluk derecesi kriterlerine göre merkezi havuzdan otomatik olarak oluşturulacak.
Öğretmenlere sistemde esneklik de tanındı. Ders öğretmenleri, havuzdan otomatik çekilen ve sınıf seviyesine uygun görmedikleri soruları sistem üzerinden gerekçe belirterek iki defaya kadar değiştirme hakkına sahip olacak. Böylece sınavların son kontrolü ve nihai onayı yine ders öğretmeninin sorumluluğunda kalacak.

e-Okul Entegrasyonu ve Yozgat Eğitim Camiasındaki Tartışmalar
Yozgat’taki okullarda tamamlanan ortak yazılı sınavların sonuçları ve başarı grafikleri doğrudan e-Okul sistemine entegre edilecek. Platform, Yozgatlı öğrencilerin hangi ders kazanımlarında eksik kaldığını detaylı karne analizleriyle ortaya koyacak, öğretmenler de ders planlarını bu analizlere göre güncelleyecek.
Öte yandan merkezi sistemin getirdiği bürokratik aşamalar, Yozgat’taki eğitim camiasında da farklı değerlendirmelere neden oldu. Çoktan seçmeli testler yerine açık uçlu cevap kâğıtlarının tek tek incelenmesi, puanlanması ve merkezi sisteme veri olarak aktarılmasının öğretmenler için ek bir mesai yükü oluşturabileceği belirtiliyor. Bazı eğitimciler, artan idari işlemlerin sınıfta öğrencilerle yürütülen yüz yüze rehberlik ve ders anlatım süreçlerine ayrılan zamanı daraltabileceğine dikkat çekiyor.

