Yozgat Hakimiyet Gazetesi olarak sokağa indik ve vatandaşlara “Çocuklarınızın telefonlarını kontrol ediyor musunuz?” sorusunu yönelttik. Yozgatlı vatandaşlardan birbirinden farklı yanıtlar aldık. Kimi ebeveyn çocuklarının telefonlarını düzenli olarak kontrol ettiğini belirtirken kimileri ise çocuklarına güvendiğini ve kontrol etme ihtiyacı duymadığını söyledi. Bazı aileler çocuklarına belirli bir yaşa kadar telefon vermeyi doğru bulmadıklarını ifade ederken henüz çocuk sahibi olmayan vatandaşlar da gelecekte nasıl bir yol izleyeceklerini anlattı. İsimlerini paylaşmak istemeyen vatandaşların da görüşlerini aldığımız sokak röportajında, çocukların telefon kullanımı konusunda ailelerin farklı yaklaşımlar benimsediği görüldü.

YOZGATLI AİLELERDEN TELEFON KONTROLÜNE FARKLI YANITLAR

Yozgat sokaklarında mikrofon uzattığımız vatandaşların bir kısmı, çocukların telefon kullanımının mutlaka aileler tarafından takip edilmesi gerektiğini düşünürken bazıları küçük yaşlarda telefon kullanımına karşı olduklarını belirtti.
Görüştüğümüz bir Ahmet K., çocuklarının 16 yaşına kadar telefon kullanmasına izin vermediğini söyleyerek bu konuda kesin bir tutum sergiledi. Vatandaş, “Çocuklarımın 16 yaşına kadar telefon kullanmasına izin vermiyorum.” dedi.
Ramazan A. ise çocuklarının telefonlarını eşiyle birlikte kontrol ettiklerini belirterek “Kızımın telefonunu annesi, oğlumun telefonunu ise ben kontrol ediyorum.” ifadelerini kullandı.
Ailelerin verdiği bu yanıtlar, çocukların internet ortamında karşılaşabilecekleri risklere karşı farklı önlemler alındığını gösterdi. Özellikle sosyal medya kullanımı, internet üzerinden kurulan iletişimler ve çocukların erişebileceği içerikler, ebeveynlerin telefon kontrolüne yönelik tutumlarını şekillendiren konular arasında yer alıyor.
Yozgatlılara Sorduk Çocuklarınızın Telefonunu Kontrol Ediyor Musunuz (1)

BAZI EBEVEYNLER KONTROL EDİYOR BAZILARI ÇOCUKLARINA GÜVENİYOR

Sokak röportajımızda telefon kontrolüne daha esnek yaklaşan vatandaşların görüşlerini de aldık. Bazı ebeveynler çocuklarının telefonlarını sürekli incelemek yerine zaman zaman kontrol ettiklerini söyledi.
Mikrofon uzattığımız bir vatandaş, “Ara ara kontrol ediyorum.” diyerek telefon denetimini belirli aralıklarla yaptığını ifade etti.
Bir başka ebeveyn ise çocuğuyla kurduğu güven ilişkisini ön planda tuttuğunu belirtti. Vatandaş, “Ben kontrol etmiyorum. Çocuğum kendisi bir şey olduğu zaman getiriyor.” sözleriyle yaklaşımını anlattı.
Görüştüğümüz başka bir vatandaş ise sorumuza “Hayır, kontrol etmiyorum.” yanıtını verdi.
Bu cevaplar, çocukların telefon kullanımı konusunda ailelerin ortak bir yöntem benimsemediğini ortaya koydu. Kimi ebeveyn çocuklarının dijital ortamda güvende olmasını sağlamak için denetimi tercih ederken kimileri ise karşılıklı güvenin daha etkili olduğunu düşünüyor.

HENÜZ ÇOCUĞU OLMAYAN VATANDAŞLAR DA TELEFON KONTROLÜNÜ DÜŞÜNÜYOR

Yönelttiğimiz soruya yalnızca çocukları telefon kullanan ebeveynler değil, henüz yeni çocuk sahibi olmuş veya ileride ebeveyn olmayı planlayan vatandaşlar da yanıt verdi.
Bebeğinin henüz yeni doğduğunu belirten bir Ahmet G., “Daha yeni doğdu ama ileride kontrol edeceğim.” diyerek çocuğu büyüdüğünde telefon kullanımını takip etmeyi düşündüğünü söyledi.
Henüz çocuk sahibi olmadıklarını belirten başka bir çift ise “Daha çocuğumuz olmadı ama bilinçli ebeveyn olarak kontrol etmeyi düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.
Çocuğunun telefonunu kontrol ettiğini söyleyen bir başka ebeveyn de “Tabii ki kontrol ediyoruz, o bizim gözümüzün çiçeği.” diyerek düşüncesini dile getirdi.
Vatandaşların yanıtları, çocukların telefon kullanımının yalnızca bugün ebeveyn olan ailelerin değil, gelecekte çocuk sahibi olmayı planlayan kişilerin de gündeminde olduğunu gösterdi. Özellikle çocukların dijital ortamda güvenliğinin nasıl sağlanacağı, ailelerin üzerinde düşündüğü konular arasında bulunuyor.
Yozgatlılara Sorduk Çocuklarınızın Telefonunu Kontrol Ediyor Musunuz (2)

ÇOCUKLARIN TELEFONLARINI KONTROL ETMEK Mİ GÜVENMEK Mİ

Yozgatlı vatandaşlara yönelttiğimiz soruya gelen yanıtlar, çocukların telefon kullanımında denetim ile güven arasındaki dengeyi yeniden gündeme taşıdı.
Akıllı telefonların çocukların günlük yaşamında giderek daha fazla yer edinmesi, ailelerin internet güvenliği konusunda farklı yöntemler geliştirmesine neden oluyor. Sosyal medya platformları, çevrim içi oyunlar ve mesajlaşma uygulamaları üzerinden karşılaşılabilecek riskler, ebeveynlerin çocuklarını takip etme isteğini artırabiliyor.
Bununla birlikte çocukların özel hayatına saygı gösterilmesi ve aile içerisinde sağlıklı iletişim kurulması da önem taşıyor. Çocukların internet ortamında karşılaştıkları sorunları aileleriyle rahatlıkla paylaşabilmesi, dijital güvenliğin sağlanmasında etkili olabiliyor.
Yozgat Hakimiyet Gazetesi olarak vatandaşlara yönelttiğimiz soruya aldığımız cevaplar da bu farklı bakış açılarını ortaya koydu. Kimi aileler çocuklarına 16 yaşına kadar telefon vermeyi tercih etmezken kimileri düzenli kontrolü, kimileri ise çocuklarıyla kurdukları güven ilişkisini ön planda tutuyor.

Muhabir: İhsan Çelikkaya