Yozgat’ta Ramazan ayının geleneksel hareketliliğine ev sahipliği yapan Sarraflar Caddesi'nde bu yıl sükunet hakim. Geçmiş yıllarda ay başlamadan cıvıl cıvıl olan cadde, seyyar esnaf ve ramazan kokularından uzak bir görünüm sergiliyor.

Cadde Eski Ramazan Ritmini Kaybetti
Sarraflar Caddesi girişinden Çapanoğlu Büyük Camii'ne kadar uzanan bölüm, ramazan aylarında ekmek kadayıfı satan seyyar esnaflar ve taze pidelerin kokusuyla dolardı. Ancak bu geleneksel manzara, yerini büyük ölçüde boş ve sakin bir atmosfere bırakmış durumda. Cadde üzerindeki hareketliliğin azalması, ramazanın toplumsal hayata yansımaları konusunda dikkat çekiyor.

"Eski Ramazanlar Geride Kaldı"
Yaklaşık 55 yıldır kadayıf ustası olarak esnaflık yapan Adil Yıldırım, caddenin ve ramazanların değişen yüzüne dair gözlemlerini paylaştı. Yıldırım, "Eski ramazanlar geride kaldı. Ekmeğin kokusu, kadayıfın güzelliği kalmadı, her şey hazıra geçti" ifadelerini kullandı. Uzun yıllara dayanan tecrübesiyle ramazan geleneklerindeki dönüşüme işaret eden Yıldırım, sokak kültüründeki bu değişimin esnafı da etkilediğini belirtti.
Ramazan hazırlıklarının ve sokakta yaşanan heyecanın azalması, kent merkezindeki alışveriş alışkanlıklarının ve sosyal buluşma noktalarının da değişim geçirdiğini gösteriyor. Sarraflar Caddesi’ndeki bu sükunet, geleneksel ramazan atmosferinin kent hayatındaki yerinin sorgulanmasına neden oluyor.



