Küresel piyasalarda emtia fiyatları üzerindeki satış baskısı derinleşirken, güvenli varlıklara yönelen yatırımcılar son günlerde sert iniş çıkışlarla karşılaşıyor. Geçtiğimiz haftalarda tepe noktaları test eden ons altının 4 bin 300 dolar seviyesinin altına sarkması, yurt içi piyasada gram altını 6 bin 700 lira sınırına kadar çekti.
GRAM ALTIN FİYATLARINDAKİ DÜŞÜŞÜN PERDE ARKASI
Piyasalarda yaşanan ani fiyat düzeltmesini yorumlayan finans analisti İslam Memiş, düşüşün ana itici gücünün küresel faiz cephesinden geldiğini belirtti. Amerika Birleşik Devletleri 10 yıllık tahvil faizlerinin yüzde 5 sınırını aşmasının nakit akışını borçlanma senetlerine yönelttiğini aktaran Memiş, bu durumun kıymetli madenlerde satışları tetiklediğini söyledi. Memiş, küresel tablodaki gelişmeyi şu ifadelerle özetledi: "Çok ciddi tarihi rekorlar görüyoruz Amerikan tahvil faizlerinde. Altın, gümüş, diğer endüstriyel metaller de baskılandı, düştü."
KASIM 2026 ARA SEÇİMLERİ KIRILMA NOKTASI OLABİLİR
Fiyat hareketlerinin hangi takvim aralığında durulacağına değinen uzman isim, geçen ay 7 bin 229 lira seviyesini aşarak tarihi zirvesini kaydeden gram altının geniş bir fiyat koridorunda dalgalandığını aktardı. Piyasadaki bu kararsız ve inişli çıkışlı seyrin bir müddet daha devam edeceğini öngören analist, kasım ayının ortasında düzenlenecek olan Amerika Birleşik Devletleri ara seçimlerine kadar net bir istikrarın zor olduğuna dikkat çekti.
Kısa vadeli görünümde tırmanan petrol maliyetlerinin, faiz baskısının ve güçlü konumunu koruyan dolar endeksinin baskıyı canlı tutabileceğini hatırlatan Memiş, orta ve uzun dönemde yükseliş trendinin bozulmayacağı görüşünde. Zorlu piyasa şartlarında birikimlerini korumak isteyen tasarruf sahiplerine seslenen Memiş, "Yatırımcı yine puslu havalarda elindeki birikimleri çeşitlendirmeli. Uzun vadeli bir strateji belirlemeli. Kısa vadeli bu dalgalanma devam edecek. Savaş belirsizliği var. Dolar güçlenmeye devam ediyor. Kısa vadeli değil, uzun vadeli düşünmek lazım." uyarısında bulundu.





