Yeni yılda geçerli olacak zam oranını belirlemek için yürütülen süreçte takvim hızla ilerliyor. 2026 asgari ücretini belirlemek üzere çalışmalarını sürdüren Asgari Ücret Tespit Komisyonu, bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ev sahipliğinde bir araya gelecek. Toplantının saati 18.00 olarak belirlendi. Kamuoyunun beklentisi, bu toplantıda rakamların telaffuz edilmesi ve sürecin nihai bir karara doğru evrilmesi yönünde.

PAZARLIK MASASINDA TARİHİ GÜN

Süreç 12 Aralık'ta başlamış ve komisyon ilk toplantısını yapmıştı. Ardından 18 Aralık'ta yapılan ikinci görüşmeyle taraflar taleplerini ve ekonomik verileri masaya yatırdı. Çalışma Genel Müdürü Oğuz Tuncay başkanlığında yürütülen görüşmelerde, işveren kanadını TİSK temsil ederken işçi sendikaları ise masaya oturmadı.

Genellikle dört toplantı sonunda karara bağlanan asgari ücret sürecinde, üçüncü buluşmanın gidişatı belirleyici rol oynuyor. Uzlaşma sağlanması durumunda dördüncü toplantıya gerek kalmadan sonucun açıklanma ihtimali de masada duruyor.

Sosyal Denge Sözleşmesi imzalandı
Sosyal Denge Sözleşmesi imzalandı
İçeriği Görüntüle

BAKAN IŞIKHAN SENDİKALARLA MEKİK DOKUDU

Sürecin en dikkat çeken yanı ise işçi tarafının masaya oturmayarak asgari ücretlinin hakkını araması oldu. İlk iki toplantıya katılmayan sendikalarla diyalog yolunu açık tutmak isteyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan devreye girdi. Bakan Işıkhan, kritik toplantı öncesinde hem Türk-İş hem de Hak-İş genel merkezlerini bizzat ziyaret ederek sendika başkanlarıyla görüştü.

Bakan Işıkhan, yürüttüğü bu diplomasi trafiğini ve masadaki son durumu şu sözlerle özetledi:

'TÜRK-İŞ Genel Başkanı, komisyonda yer almama gerekçelerini tekrar ifade etti. Daha sonra HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan'ı ziyaret ettim. Benim istişare sürecini yönetmemdeki amaç, işçi kesimi masada yok, olmayabilir. Ancak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak biraz önce TÜRK-İŞ'e giderek TÜRK-İŞ masasını kurduk. HAK-İŞ'e giderek HAK-İŞ masasını kurduk ve asgari ücretle ilgili olarak iki başkanın taleplerini ve tekliflerini aldım. İşçi sendikalarımızdan aldığımız bu görüşleri, Çalışma Bakanı olarak diğer komisyon üyelerimize ifade edeceğim. Her dönem yaptığımız gibi, 2026'da geçerli olacak asgari ücret düzeyini belirlerken enflasyona ezdirmeme ilkesine, işçilerimizin refahı ve satın alma gücünü koruyacak ve geliştirecek nitelikte olmasına dikkat ediyoruz.'