Savcılığın ağırlaştırılmış müebbet hapis talebinin ardından Ayşe Barım'ın kim olduğu yeniden kamuoyunun gündemine oturdu.
Ayşe Barım'ın Eğitim Hayatı
Ayşe Barım, 1971 yılında İstanbul'da doğdu. Eğitim hayatına English High School for Girls'te başlayan Ayşe Barım, ardından Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden mezun oldu. Eğitimini İngiltere'de sürdüren Ayşe Barım, Londra'da iletişim ve medya alanında iki yıl boyunca eğitim aldı.

Ayşe Barım'ın Medya Kariyeri
Ayşe Barım, kariyerine 1992 yılında medya sektöründe başladı. İlk olarak Kanal D, ATV ve Hürriyet gibi büyük medya kuruluşlarında promosyon direktörlüğü ve halkla ilişkiler müdürlüğü görevlerinde bulundu. Ardından Klan-Euro RSCG, 1 Numara Hearst ve DMC gibi firmalarda müşteri ilişkileri direktörlüğü ve genel müdür yardımcılığı pozisyonlarında çalıştı.
Ayşe Barım, 2002 yılında ID İletişim adlı menajerlik ajansını kurdu. Ajans, sanatçılara menajerlik ve basın danışmanlığı hizmetleri sunarak kısa sürede sektörün en etkili temsilcilik şirketlerinden biri haline geldi.
Ayşe Barım'ın ajansı ID İletişim, Serenay Sarıkaya, Hande Erçel, Halit Ergenç, Bergüzar Korel, Hazal Kaya, Pınar Deniz, Ali Atay, Bensu Soral ve Aslı Enver gibi Türkiye'nin en tanınmış oyuncularını bünyesinde barındırıyordu. Ayşe Barım, bu isimlerin uluslararası projelerden reklam anlaşmalarına kadar birçok alanda kariyer yönetimini üstleniyordu.
Ayşe Barım'ın Gözaltına Alınması
Ayşe Barım, 24 Ocak 2025 tarihinde Gezi Parkı soruşturması kapsamında gözaltına alındı. 27 Ocak 2025'te "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüse yardım etme" suçlamasıyla tutuklanan Ayşe Barım, Marmara (Silivri) Cezaevi'ne gönderildi.
Ayşe Barım Hakkındaki Suçlamalar
İddianamede, Ayşe Barım'ın 2013 Gezi Parkı olaylarında ana dava sanıklarından Osman Kavala, Çiğdem Mater ve Memet Ali Alabora ile yoğun iletişimde olduğu ileri sürüldü. Savcılığa göre Ayşe Barım, ID İletişim bünyesindeki sanatçıları 29 Mayıs – 2 Haziran 2013 tarihleri arasında protestolara yönlendirdi.
HTS kayıtlarına göre Ayşe Barım'ın Gezi Davası hükümlüsü Osman Kavala ile 10 Haziran – 25 Kasım 2014 tarihleri arasında 39 kez, hükümlü Çiğdem Mater Utku ile 14 kez, firari sanık Mehmet Ali Alabora ile 30 Mayıs – 19 Haziran 2013 tarihleri arasında üç kez görüştüğü belirtildi. Ayşe Barım hakkında ilk iddianamede 22 yıl altı aydan 30 yıla kadar hapis cezası talep edilmişti.
Ayşe Barım, savunmasında suçlamaları reddetti. Barım, "Sanatçıların kendi fikirleri ve iradeleri vardır. Onların fikirlerini yönlendirme yaparak herhangi bir organizasyon işine girmedim. Sosyal medyada hiçbir karşılığı olmayan bir karalama kampanyasının kurbanıyım" dedi.
Ayşe Barım, Gezi Parkı'na sadece bir iki kez sanatçılara eşlik etmek için gittiğini ve bildirinin yayınlanmaması yönünde fikir belirttiğini ifade etti.
Ayşe Barım, 248 gün cezaevinde kaldıktan sonra 1 Ekim 2025'te tahliye edildi. Mahkeme heyeti, Ayşe Barım'ın beyin ve kalp rahatsızlığına ilişkin raporlarda anevrizmaya dair tespitler ve tutuklulukta geçirdiği süreyi dikkate alarak "konutu terk etmeme" ve "yurt dışı çıkış yasağı" şeklinde adli kontrol kararıyla tahliyesine hükmetti. Ancak savcılığın itirazı üst mahkeme tarafından kabul edilerek Ayşe Barım hakkında yeniden tutuklama kararı verildi.
Ayşe Barım davası, 11 Şubat 2026 tarihinde karar duruşmasıyla devam ediyor.





