Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün 2026 yılı Eylül Ayı Zirai Meteoroloji Bülteni'ne göre Türkiye genelinde bir ayda 66 meteorolojik afet meydana geldi. Şiddetli yağış, sel ve fırtınaların başı çektiği felaketlerin ekim ayında da devam etmesiyle İstanbul ve Kocaeli başta olmak üzere meydana gelen su baskınlarında 8 kişi hayatını kaybetti.
Türkiye, son dönemde küresel iklim değişikliğinin tetiklediği aşırı hava olayları ve doğal afetlerle sarsılıyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün (MGM) 2026 yılı Eylül Ayı Zirai Meteoroloji Bülteni'nden derlenen resmî verilere göre, yurt genelinde yalnızca geçtiğimiz ay içerisinde 66 ayrı meteorolojik afet kayıtlara geçti. Afetlerin büyük bir kısmını şiddetli sağanaklar, su baskınları ve fırtınalar oluştururken, ekim ayına sarkan yağış dalgası Marmara Bölgesi'nde can kayıplarına yol açtı.

Afetlerin Yüzde 61’ini Şiddetli Yağış ve Fırtına Oluşturdu
Yayımlanan bültende yer alan istatistiki verilere göre eylül ayında kaydedilen 66 meteorolojik afetin 24'ü şiddetli yağış ve sel kaynaklı gerçekleşti. Sel felaketlerini 16 olayla şiddetli fırtınalar izlerken, aynı dönemde 9 heyelan, 7 dolu yağışı ve 7 yıldırım düşmesi meydana geldi. Raporda ayrıca 2 orman yangını ve 1 kum fırtınasının kayıtlara geçtiği belirtildi. Böylece eylül ayında yaşanan doğa olaylarının yaklaşık yüzde 61'lik ana gövdesini sel ve fırtınalar oluşturdu.
Eylül Sonunda Şehirler Göle Döndü, 66 Yılın Yağış Rekoru Kırıldı
Eylülün son haftasında etkisini artıran yoğun yağış dalgası Ankara, Sakarya, Bursa ve İstanbul'da altyapıyı felç etti. Başkent Ankara'da Keçiören ilçesinde caddeler çökerken çok sayıda araç sel sularına kapıldı ve binaların bodrum katları sular altında kaldı. Sakarya'nın Geyve, Karapürçek ve Karasu ilçelerinde derelerin taşması sonucu tarım arazileri ile yerleşim yerleri suyla kaplandı. Bursa Mudanya ve İstanbul'un Sultanbeyli ile Pendik ilçelerinde alt geçitler ve iş yerleri taşkınlardan büyük zarar gördü.
MGM Alansal Yağış Raporu'na göre yurt genelinde metrekareye ortalama 32,4 kilogram yağış düştü. Yağışlar mevsim normallerine göre yüzde 30, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 51 oranında artış gösterdi. Sakarya ve Kocaeli'de yağış miktarı normalin 3 katını aşarak son 66 yılın en yüksek eylül seviyesine ulaştı.
Ekim Yağışları Can Aldı: 8 Vatandaş Yaşamını Yitirdi
Eylül ayındaki kritik tablonun ardından ekim ayında da aşırı yağışlar etkisini sürdürdü. Özellikle Marmara Bölgesi'nde 14 Ekim tarihinde şiddetini artıran sağanak felakete dönüştü. İstanbul'da bazı bölgelerde metrekareye düşen yağış 242 kilograma kadar ulaşırken Sarıyer Ayazağa Mahallesi başta olmak üzere kentin birçok noktasında taşkınlar yaşandı. Yaşanan felakette İstanbul'da 6, Kocaeli'nin Gebze ilçesinde ise 2 vatandaş sel sularına kapılarak hayatını kaybetti. Yalova'nın Armutlu ilçesinde cadde ve sokakların nehre dönmesi nedeniyle eğitime iki gün ara verilmek zorunda kalındı.

Meteoroloji’den Yeni Uyarılar Geldi
Meteoroloji Genel Müdürlüğü; İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Yalova ve Bursa başta olmak üzere bölge genelinde yeni yağış sistemlerine karşı teyakkuza geçti. Yetkililer, ani taşkınlar, su baskınları, heyelanlar ve ulaşımda meydana gelebilecek aksamalara karşı yerel yönetimleri ve vatandaşları tedbirli olmaya davet etti.





