Mevcut uygulamada direksiyon sınavlarının yalnızca belirli saatlerde yapılması, özellikle mesai saatlerinde çalışan adayların iş yerlerinden izin almak zorunda kalmasına neden oluyor. KDK, fırsat eşitliğinin sağlanması amacıyla sınav saatlerinin mesai sonrasını da kapsayacak şekilde genişletilmesini önerdi.
Hazırlanan tavsiye kararında, sınav güzergâhlarında gerekli aydınlatma ve güvenlik önlemlerinin alınması şartıyla akşam saatlerinde yeni sınav oturumlarının düzenlenebileceği belirtildi.
Yönetmelikte Değişiklik Bekleniyor
KDK'nin tavsiye kararının ardından gözler Milli Eğitim Bakanlığı'na çevrildi. Bakanlığın sürücü kursları yönetmeliğinde gerekli değişiklikleri yapması halinde direksiyon sınavlarının akşam saatlerinde de uygulanmasının önü açılabilecek.
Sektör temsilcileri ise düzenlemenin hayata geçirilmesiyle birlikte hafta sonu yoğunluğunun azalacağını ve çalışan adayların ehliyet sürecini daha kolay tamamlayabileceğini ifade ediyor.
Özel Durumlar İçin Gece Sınavı Onayı Verildi
Kamu Denetçiliği Kurumu'nun girişimiyle Ankara'da yaşayan ve güneş ışığına maruz kalması hayati risk taşıyan yüzde 80 engelli kseroderma pigmentozum hastası bir sürücü adayının talebi de olumlu sonuçlandı.
Daha önce yasal sınav saatleri gerekçesiyle reddedilen başvuru, KDK'nin Milli Eğitim Bakanlığı ile yaptığı görüşmelerin ardından yeniden değerlendirildi. Bakanlık, adayın direksiyon sınavının kasım-aralık döneminde güneş tamamen battıktan sonra yapılmasını onayladı.
Karar Çalışan Adaylar İçin Umut Oldu
Henüz yürürlüğe girmiş resmi bir düzenleme bulunmasa da, KDK'nin tavsiye kararı ehliyet almak isteyen çalışan vatandaşlar için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nın yönetmelikte yapacağı olası değişiklikle birlikte direksiyon sınavlarının akşam saatlerinde de gerçekleştirilebilmesi bekleniyor.




