Yozgat’ta vatandaşların temel tüketim ürünleri arasında yer alan ekmek fiyatlarına zam yapıldı. Daha önce 6,50 TL’den satılan 200 gram ekmeğin fiyatı 8 TL’ye yükseltildi. Kentte 5 TL’den satışa sunulan pide fiyatı ise yapılan artışın ardından 9 TL oldu.
Yozgat’ın yöresel lezzetleri arasında bulunan ve coğrafi işaret tesciline sahip parmak çöreğin fiyatı da yeni tarifeyle birlikte 9 TL’ye çıkarıldı. Uygulamaya giren yeni fiyatlar, fırın ve satış noktalarında tüketicilere yansıtılmaya başlandı.
Fırıncılar Yaklaşık Bir Ay Önce Başvurmuştu
Yozgat’ta faaliyet gösteren fırıncı esnafı, üretim maliyetlerinde yaşanan yükselişi gerekçe göstererek yaklaşık bir ay önce ekmek fiyatlarının artırılması için başvuruda bulunmuştu. Fırıncılar, başta un olmak üzere maya, elektrik, doğal gaz, akaryakıt ve işçilik giderlerinde ciddi artışlar yaşandığını belirterek mevcut fiyatlarla üretim yapmanın giderek zorlaştığını ifade etmişti.
Asgari ücretteki artışın personel giderlerine yansıması, döviz kurundaki dalgalanmalara bağlı olarak un ve diğer ham madde fiyatlarının yükselmesi de zam taleplerinin gerekçeleri arasında gösterildi.
Artan Maliyetler Fiyatlara Yansıdı
Maliyetlerin sürekli artmasından dolayı zor durumda kaldıklarını dile getiren fırıncı esnafı, ekmek üretiminin sürdürülebilmesi için fiyat düzenlemesinin kaçınılmaz hâle geldiğini belirtti.
Yeni tarifenin uygulanmaya başlamasıyla birlikte Yozgatlı vatandaşlar 200 gram ekmeği 8 TL’den, pide ve parmak çöreği ise 9 TL’den satın almaya başladı. Temel gıda ürünlerindeki fiyat artışının, özellikle kalabalık ailelerin günlük mutfak harcamalarını daha da artırması bekleniyor.




