15 Şubat itibarıyla satılık konut ve arsa ilanlarında e-Devlet üzerinden yetki doğrulaması zorunlu olacak. Kurallara uymayanlara 10 bin TL’den başlayıp 100 bin TL’ye kadar idari para cezası uygulanabilecek.

Elektronik İlan Doğrulama Sistemi zorunlu oluyor

Gayrimenkul sektöründe sahte ilanlar ve kayıt dışı aracılığın önüne geçmek amacıyla geliştirilen Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), 15 Şubat’tan itibaren Türkiye genelinde devreye giriyor. Yeni düzenlemeyle birlikte satılık konut ve arsa ilanları yetki doğrulaması yapılmadan ilan platformlarında yayımlanamayacak.

Yozgat’ta Enflasyon Esnafı Yuttu!
Yozgat’ta Enflasyon Esnafı Yuttu!
İçeriği Görüntüle

Sektör temsilcileri, ilan platformlarında halen yaklaşık 1 milyon satılık gayrimenkul ilanı bulunduğunu belirtirken, yeni sistemle birlikte ilan sayısında yüzde 20’ye varan düşüş yaşanabileceğini öngörüyor.

Pilot uygulama tamamlandı

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkan Yardımcısı Mustafa Hakan Özelmacıklı, uygulamanın 1 Şubat itibarıyla bazı illerde pilot olarak başladığını ve 15 Şubat’tan sonra tüm satılık taşınmaz ilanları için zorunlu hale geleceğini açıkladı.

Sistem daha önce kiralık ilanlarda uygulanmaya başlanmış, şimdi kapsam genişletilerek satılık konut ve arsalar da dahil edilmiş oldu.

Sistem nasıl işleyecek?

Yeni uygulamaya göre süreç şu şekilde ilerleyecek:

  • Taşınmaz sahibi e-Devlet üzerinden EİDS yetki işlemlerine giriş yapacak.
  • Satmak istediği gayrimenkulü sistem üzerinden seçecek.
  • Yetki vereceği emlak danışmanının belge ve vergi bilgilerini sisteme girecek.
  • En az 3 aylık yetki süresi tanımlanacak.
  • Sistem tarafından oluşturulan “Taşınmaz Kimlik Numarası” ile ilan verilebilecek.

Vatandaşlar emlak danışmanı olmadan da ilan oluşturabilecek ancak ilan platformları, taşınmazın gerçekten ilanı veren kişiye ait olup olmadığını sistem üzerinden doğrulayacak.

Kurallara uymayanlara ceza

EİDS kurallarına aykırı hareket eden emlak danışmanları ve ev sahiplerine 10 bin TL’den 100 bin TL’ye kadar idari para cezası uygulanabilecek. Yetki belgesi olmadan aracılık faaliyetinde bulunmak da yaptırım kapsamında olacak.

Gayrimenkul hukuku uzmanlarına göre uygulamanın amacı sahte ilanlar üzerinden yapılan dolandırıcılıkları azaltmak ve kayıt dışı emlak faaliyetlerinin önüne geçmek.

Kaynak: Haber Merkezi