Adalet Bakanlığı, İcra ve İflas Kanunu’nda kapsamlı bir değişiklik taslağı hazırladı. Bu taslağa göre maaş haczi uygulaması sabit oranlardan kurtularak gelir kademesine dayalı olarak yeniden yapılandırılacak.

Hacizde Gelire Göre Kademeli Kesinti Sistemi Geliyor

Şu an yürürlükte olan uygulamada, işçinin maaşının dörtte biri haczedilebiliyor. Taslakla birlikte, bu sabit oran kaldırılacak. Yeni sistemde haciz oranları çalışanın gelirine bağlı olarak yüzde 10 ila yüzde 60 arasında değişebilecek.

Yeni Haciz Düzenlemesi (3)

Doğum İzni Yükseltiliyor: Koruyucu Aileler de Yararlanabilecek!
Doğum İzni Yükseltiliyor: Koruyucu Aileler de Yararlanabilecek!
İçeriği Görüntüle

Hacizde Düşük Gelirliden Az, Yüksek Gelirliden Fazlası Kesilecek

Yeni taslağa göre;

  • Asgari ücretle çalışan biri için haciz oranı en fazla yüzde 10 olacak
  • Geliri asgari ücretin iki katı olan çalışanlardan yüzde 20 oranında kesinti yapılabilecek
  • Üç katı geliri olanlardan yüzde 30 oranında haciz uygulanabilecek.

Bu kesinti oranları gelire paralel şekilde artacak; fakat hiçbir durumda maaşın yüzde 60’ından fazlası haczedilemeyecek.

Örnek Kesinti Tutarlarıyla Sistem Açıklandı

Taslakta yer alan örneklere göre uygulanacak haciz tutarları şöyle:

Gelir Düzeyi Maksimum Haciz Tutarı

  • 22.104 TL (asgari ücret) 2.210 TL
  • 44.208 TL (iki katı) 8.841 TL
  • 66.312 TL (üç katı) 19.893 TL

Yeni Haciz Düzenlemesi (2)

Emekli Maaşları Haciz Kapsamı Dışında Kalacak

Taslak metinde ayrıca emekli maaşlarının haciz işlemlerine kapalı tutulacağı hükmü de yer alıyor. Yani SGK tarafından bağlanan emekli aylıklarına haciz uygulanamayacak.

Amaç Adaletli ve Sosyal Bir Uygulama

Yeni düzenlemenin hedefi, düşük gelirli çalışanların aşırı kesintiye maruz kalmasını önlemek ve maaş haczinde daha adaletli bir sistem kurmak. Bakanlık kaynaklarına göre, bu sistemle hem borçlu hakkı korunacak hem de alacaklıların alacakları makul düzeyde tahsil edilecek.

Kaynak: Haber Merkezi